Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Суджукгейт влиза в съда

Суджукгейт влиза в съда

До 15 години затвор грозят ексдепутат, ако бъде признат за виновен в изнудване.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу ексдепутата Живко Мартинов, обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

Припомняме Ви, че случаят, станал известен в медийното пространство като "суджукгейт", е от 2012-а година. Според събраните по случая данни, през януари бившият народен представител от групата на ГЕРБ се срещнал с добрички бизнесмен, с когото се познавали добре.

По информация на прокуратурата, Мартинов директно поискал търговеца да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско. Изрично заявявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър председателя Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ.

Депутатът уверил бизнесмена, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Търговецът вече бил разследван, включително за данъчни престъпления, затова решил да купи с лични средства необходимите продукти за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съотношение - 60 % телешки шол, 20 % свински бут, 10 % еленско месо, 9 % адитиви и 1 % подправки. Готовият суджук доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с личния микробус на свой познат.

Двадесет дни след този случай, в началото февруари 2012 г., искането за тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин, се случило още три пъти. Бизнесменът се опитал да се противопостави, но последвали нови заплахи. Според заключението на назначената оценителна експертиза на Проданов са нанесени "значителни имуществени вреди" на обща стойност 36 168,20 лв.

Ако бъде признат за виновен, ексдепутатът рискува наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация до една втора от имуществото. Към момента той е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега