Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съюзът на съдиите в България поиска освобождаването на Гешев, Сарафов и Тодоров

Съюзът на съдиите в България поиска освобождаването на Гешев, Сарафов и Тодоров

Съюзът на съдиите в България излезе с официална позиция за кризата в Прокуратурата.

От Съюза на съдиите в България изразиха своето категорично неодобрение относно действията на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на настоящото ръководство наПрокуратурата на Република България. Те определят случващото се като поредната и най-голяма досега криза,предизвикана от поведението на главния прокурор Иван Гешев, неговиязаместник и ръководител на Националната следствена служба БориславСарафов, както и от заместника на последния - Ясен Тодоров. 

"Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали,включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият еабсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимитесъгласно закона професионални и нравствени качества.", се казва в становището разпространено от съюза. 

Публикуваме цялата декларация без редакторска намеса: 

"Съюзът на съдиите в България изразява своето категорично неодобрениена действията на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на настоящото ръководство наПрокуратурата на Република България в поредната и най-голяма досега криза,предизвикана от поведението на главния прокурор Иван Гешев, неговиязаместник и ръководител на Националната следствена служба БориславСарафов, както и от заместника на последния - Ясен Тодоров. Тези действия несамо не допринасят за укрепване на авторитета на съдебната власт, а напротив– сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежконакърнената независимост на съдебната власт, което дискредитираспособността й да устоява на политически, партийни и личностни въздействия. 

Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали,включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият еабсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимитесъгласно закона професионални и нравствени качества. Ето защо не смеизненадани от многобройните негови действия, недопустими от гледна точка наетичните норми и професионалните стандарти. С голямо съжаление отчитаме,че дискредитирането на Иван Гешев далеч надхвърли личността му и фигуратана главния прокурор и дълбоко засегна доверието не само в прокуратурата катоинституция, призвана да се бори безпристрастно и компетентно с престъпността,но и в цялата съдебна система, доколкото прокуратурата все още е част от нея. 

Въпреки че в мандата на Иван Гешев досега бяха реализирани на практикавсички очаквани рискове за съдебната власт, адекватна реакция - сериозна,почтена и компетентна - от страна на Прокурорската колегия и на Пленума наВСС винаги липсваше. 

Липсваше такава реакция и след 01.05.2023 г., когато бяха публичнооповестени твърденията за избухване на взривно устройство до автомобила наглавния прокурор. Нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС обсъдихазначението на тези твърдения за събитието, на непремерените изказвания насамия Иван Гешев и на заместника му Борислав Сарафов, както и напоследвалия конфликт между тях. 

На 11.05.2023г. мнозинството на Пленума на ВСС отхвърлипредложението на г-жа Атанаска Дишева да обсъди въпроса за взрива крайкортежа на Иван Гешев и разменените обвинения между него и БориславСарафов от една страна и между Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров отдруга. Пленумът отхвърли и предложението да разгледа писмото на петнеправителствени организации, в което се настояваше кадровиците да обсъдяттвърденията на Борислав Сарафов за намеса на Иван Гешев в разследванетоза взрива. Междувременно в същия ден, 11.05.2023г., кандидатът за министърпредседател от политическа партия ГЕРБ обяви, че „първото, което ще направиминистърът на правосъдието в новото правителство, е да внесе във Висшиясъдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешевпоради уронване престижа на съдебната власт". Последва одобрение от лидерана друга политическа партия – ДПС, с мотив, че „има създадено напрежение вобществото“. На следващия ден, 12.05.2023г., настъпи магическа и радикалнапромяна в убежденията на част от мнозинството, отхвърлило категоричновъзможността Пленумът на ВСС да се занимава с обсъждане поведението наИван Гешев и на публичния конфликт между него и Сарафов, като шестимачленове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочноосвобождаване от длъжност на главния прокурор поради тежко нарушение наслужебните му задължения по време на първоначалния оглед наместопроизшествието на 01.05.2023г. Предложението бе мотивирано именно спублично оповестените данни в периода 01.05. – 09.05.2023г. 

Едва ли е необходимо да припомняме предишните осветявания назадкулисните механизми за овладяване на държавните институции: таканаречените скандали „Мишо Бирата“, тефтера на Филип Златанов, „Ти си гоизбра“, разговорите между бившите съдии Владимира Янева и РумянаЧеналова, в който Янева твърди, че Бойко Борисов е оказвал влияние напредишния главен прокурор Сотир Цацаров да я „опраска“, т.е. да предприемедействия, които да доведат до нейното освобождаване от длъжност,признанията на бившите председатели на съдебни органи Веселин Пенгезов иМетоди Лалов за влиянието на Делян Пеевски в кадровия процес наадминистративни ръководители в съдебната власт, „Цум-гейт“, придобилите впоследните години широка публичност аудиозаписи с признанието на лидера наполитическа партия ГЕРБ Бойко Борисов за водещата му роля в избора напредишния главен прокурор и наложилото се обществено внушение, че товавлияние всъщност представлява реалният избор на главен прокурор, апоследвалото гласуване във ВСС е единствено недотам изкусна форма запридаване на все по-изтъняваща привидност на законност. Това неизчерпателноизброяване ясно показва недопустимо политическо и криминално вмешателствов съдебната власт зад фасадата на публичните процедури, което представляватежко нарушаване на авторитета на съдебната власт. 

Ако някой изобщо е имал съмнения за горепосоченото, тези съмнениябяха окончателно заличени вчера, на 15.05.2023г. лично от Иван Гешев,Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. В поредица от пресконференции, брифингии интервюта по категоричен начин беше заявено от тримата, в качеството им научастници в тези процеси, че съществуват непрекъснати нерегламентиранивръзки между политици, политически партии и групировки от една страна, идействащи висши магистрати. Заемащият в момента длъжността главенпрокурор Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката сипред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, доричувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялотодраматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично,показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само катоинструмент на тези амбиции. Няколко часа по-късно всичко това ескалира, когатозаместникът на главния прокурор на Република България обяви, че се страхувада не бъде физически ликвидиран от главния прокурор. Изявлението наБорислав Сарафов беше доста информативно - за държани дела „на трупчета“,изнудване на политици, извършване на услуги на политически партии, личнооблагодетелстване от служебното положение на главния прокурор. 

Вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебнатавласт. Не се уронва, а се унищожава авторитетът на съдебната власт от лица,непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато ида било длъжност в съдебната система. Очевидно е, че само отстраняването наедни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии ипроцедури, не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми насъдебната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми. 

Натрупването на скандалите нагнетява обществената непоносимост,поради което актуалните непристойни сцени на човешка и професионалнанизост могат да се превърнат в повратна точка за прекратяване надългогодишните вредни процеси на криминално овладяване на съдебната власт.Иначе казано – от всички нас, българските граждани, зависи да настояваме запромяна. За да се случи това, се изисква честно да си дадем сметка за мащабана вредите и да не позволяваме да бъде подменена истината. 

Даваме си сметка за очевидните вреди, които политическата система исенчестите центрове на власт вече са нанесли върху способността на съдебнатавласт да се самоуправлява в обществен интерес и върху кадровите процеси впрокуратурата в частност. Всички правни средства за промяна на модела насъдебната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Нодокато очакваме отговорната политическа воля за предприемане нанеобходимите стъпки за укрепване на разделението на властите ивърховенството на правото, изключващи всякакви възможности която и да епартия да може да има „контрол върху съдебната власт“, да „избира“ или да„опрасква“ съдии, прокурори и следователи, не можем да бъдем безучастнинаблюдатели на поредното посегателство върху независимостта на съдебнатавласт. 

Предвид изложеното: 

Призоваваме Висшия съдебен съвет незабавно да отстрани от заеманитедлъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигуриобективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата повече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност. 

Призоваваме всички членове на Висшия съдебен съвет незабавно следтова да подадат оставка и да напуснат съвета, тъй като отговорността заназначаването на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров на тезидлъжности е изцяло и несъмнено тяхна. 

Призоваваме Инспектората към Висшия съдебен съвет да извършипроверка, в рамките на законово определената му компетентност, както наизнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров факти иобстоятелства, така и на цялостната им дейност като административниръководители на прокуратурата и следствието. 

Изразяваме убеждението си, че е необходима промяна в действащатаКонституция на Република България в частта на съдебната власт относноустройството на прокуратурата; съществуването, функциите и правомощията нафигурата на главния прокурор; съставът и конституирането на Висшия съдебенсъвет, правомощията на колегиите и Пленума на същия; въвеждане на работещипроцедури както за контрол на дейността, така и за разследване на главнияпрокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление. 

Изразяваме готовността си да подпомогнем експертно и да участвамеактивно в изготвянето на необходимата нормативна база, свързана сгореизложеното, в съответствие с добрите европейски и световни практики. 

Искрено се надяваме и колегите прокурори и следователи да намерятуместна форма да изразят своята нетърпимост към поредния акт надискредитиране на авторитета на професията им."
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега