Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Създават единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание

Създават единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание

Това ще позволи използването на мобилно приложение от всеки пациент и всеки лекар, чрез което той сам да се информира за цената на лекарствения продукт.

„Взехме няколко решения – ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи използването на мобилно приложение от всеки пациент и всеки лекар, чрез което той сам да се информира за цената на лекарствения продукт. По този начин въвеждаме контрол и върху цените на лекарствата.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. 

В съвета са включени представители на МЗ, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и др.Министър Меджидиев обясни, че единната номенклатура ще позволи по-бързо проследяване на доставяните в България и отпусканите на пациенти количества лекарствени продукти, на базата на постъпващата от участниците в лекарственото снабдяване информация в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и анализ за причините за недостига на всеки конкретен лекарствен продукт.В момента се работи и по създаването на алгоритъм, на базата на който компетентните органи да предприемат действия за предотвратяване на недостиг в зависимост от причините за всеки отделен случай.

Това стана ясно още от думите на министъра, който мотивира решението с различните причини, в т.ч. технологични, производствени, логистични и т.н., за недостига на лекарствени продукти в страната.Ще бъде подобрена ефективността на отчитането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, чрез които да се засили контролът и да се гарантира прозрачността на лекарствоснабдяване, съобщи още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е възложено да изготвят конкретни предложения, в т.ч. и за СЕСПА.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега