Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тази вечер откриват изложбата "История на парите по българските земи"

Тази вечер откриват изложбата "История на парите по българските земи"

Интересната експозиция "История на парите по българските земи" ще може да се разгледа от 19.00 часа, тази вечер /10 юни/ в зала "Ал.Г.Коджакафалията" на Културния център. Сред впечатляващите експонати са мистичната монета - статер, на останало анонимно тракийско племе, както и бронзова монета на Севт III, монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети - статер на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Колекцията продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I.

Интересната експозиция "История на парите по българските земи" ще може да се разгледа от 19.00 часа, тази вечер /10 юни/ в зала "Ал.Г.Коджакафалията" на Културния център. Сред впечатляващите експонати са мистичната монета - статер, на останало анонимно тракийско племе, както и бронзова монета на Севт III, монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети - статер на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Колекцията продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I.

Изложени ще бъдат монети от времето на Първото и Второто българско царство, сред които монети на Михаил с Ирина, Иван Шишман, Мицо Асен, Иван Страцимир. Бургазлии и гостите на града ще могат да се запознаят подробно с Устава на Българска народна банка. Първите български монети емисия 1881г. - 2,5 и 10 стотинки, Първите български банкноти на 20 и 50 лева от 1885 година ще бъдат подредени в селекция Княжество България.

Годините на Третото българско царство са представени с първите монети на Царство България от 1910 година и златни монети на стойност 20 и 100 лева. Изложбата ще представи паричните знаци на Народна република България , включващи серия от 2 лева, емисия 1981 година - "Мадарски конник", "Славянска писменост", "Въстанието на Асен и Петър", "Цар Иван Асен"," Боянската църква", "Хайдушко движение", "Рилски манастир", "Оборище", "Освобождението"," Съединението", " Бузлуджа", "Република", "Майка с дете" и др. Разходката в историята на парите продължава със монети и банкноти от времето на Демократична България, от 1990 година до новото хилядолетие. Това е време, обхванало периодите на инфлация и хиперинфлация.

Посетителите в изложбата ще видят интересни номинали на банкнота от 10 000 лева, емисия от 1997 г., както и монети на стойност 500, 5000 10000 лева, емисия 1993г. от серия "ECU". Началото на новото хилядолетие ще бъде представено с монета, емисия 2002 "Сурвакари" на стойност 5 лева, която е първата монета с нанесено оцветяване, монета от 10 лева, емисия 2005 година с изображение на "Златната маска" и специалната монета с номинал 100 лева, емисия 2007г., с изображение на "Св. Георги Победоносец".  Изложбата "История на парите по българските земи" се реализира от Община Бурагс в партньорство с Българска народна банка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега