Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Топчийски за искания ръст на цената на газа: Това е прогнозна, а не крайна цена

Топчийски за искания ръст на цената на газа: Това е прогнозна, а не крайна цена

По думите му в края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява.

"До 10-то число на всеки месец подаваме прогнозна цена, която е силно зависима от котировките на международните пазари. Използваме формула и механизъм, които са одобрени и не можем да си правим експерименти с това какво искаме. След това регулаторът взима решение каква ще е цената на газа". Това обясни в ефира на Нова телевизия Иван Топчийски, председател на съвета на директорите на „Булгаргаз” относно исканото поскъпване на природния газ с 58%.

По думите му в края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява. „Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска”, уточни той.Попитан колко би струвало парното, ако цената на газа скочи с 58%, той заяви, че има мораториум до 31 март. 

"Трудно е да се направи сметка колко ще е цената. Пазарите се успокояват и се надяваме увеличението в цената да е поносимо. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон", отговори Топчийски. По отношение на преговорите с "Газпром" заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения.  В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет. "Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори”, обясни Топчийски.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега