Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Традиционното бащино име вече не е модерно

Традиционното бащино име вече не е модерно

Традиционното бащино име вече не е модерно. Много от съвременните родители избягват нашенските наставки „ев“ и „ов“, когато кръщават наследниците си, разказа пред в-к „Монитор“ д-р Мария Китанова от Института по български език към БАН. По думите й, все по-често родителите се стремят към по-западно звучене на имената на децата си, бягайки от народната традиция.

Традиционното бащино име вече не е модерно. Много отсъвременните родители избягват нашенските наставки „ев“ и „ов“, когато кръщаватнаследниците си, разказа пред в-к „Монитор“ д-р Мария Китанова от Института побългарски език към БАН. По думите й, все по-често родителите се стремят къмпо-западно звучене на имената на децата си, бягайки от народната традиция.

„Хората искат да са различни и оригинални, затовазапочнаха да заменят традиционните български имена със западно звучене”,коментира доц. Китанова. Тя обаче се обяви против тенденцията децата даполучават имена от сорта на Пламена Георги, вместо Пламена Георгиева. Спореднея, подобна свобода в съставянето на бащините имена може да доведе доизчезване на традиционния начин за образуване на българските имена.

Д-р Китанова смята, че държавата трябва да се намеси катосъздаде регулативен документ за бащините имена, който да защити българскататрадиция. Освен това, специалистката от БАН посъветва родителите внимателно даизбират имената на децата си, тъй като те са за цял живот.

Положителна тенденция обаче е, че макар често деца дабъдат вписвани с „шантави“ имена като тези на герои от турски и латино сериали,футболисти и още по-фрапантните „Гугъл“, „Пепси“ и т.н., по-голямата част отродителите се придържат към типичните за географската ни ширина „Мария“, Георги“,„Калоян“ и „Яна“. В същото време се наблюдава и завръщане към прабългарскитеимена, благодарение на славата на братята Кубрат и Тервел Пулеви.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега