Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Успешно приключи сагата със собствеността на Турското консулство

Успешно приключи сагата със собствеността на Турското консулство

Собствениците на одържавения през 1948 година имот бяха обезщетени!

След 70години, множество правителства,  10областни управители и стотици документи, собствениците на одържавения през 1948г. имот, в който днес се помещава резиденцията на Турското консулство, бяхаобезщетени. Това съобщиха днес от пресцентъра на Областна администрация.

В последния ден на 2017 година, областният управител Вълчо Чолаковподписа договора и с това сложи край на административната сага за наследницитена Симеон Пенчев, изгубили имота си край Морската градина.

През 1948 г.с влизането в сила на Закон за отчуждаване на едрата градска покрита недвижимасобственост, имотът е актуван за държавен и собствениците трябва да напуснатдома си. По-късно къщата е прeдoставена на Република Турция, което става пречка семейството да севъзползва от реституционните си права, нещо, което редица хора успяват данаправят след демократичните промени у нас.

Наследниците завеждат дело и през1994 г. Бургаският окръжен съд потвърждава собствеността им. Казусът сеусложнява допълнително с намесата на международното право, дипломатическитеотношения между България и Турция, както и неприкосновеността на територията,превърната в резиденция. Оттогава до днес опитите на едно бургаско семейство дабъде адекватно обезщетено за неправомерно отнетия бащин имот, остават безрезултат.

Исканията им до Областна администрация Бургас датират от времето напървия й ръководител след промените. Проблемът е бил повдиган многократно изавъртан в центрофугата на държавната администрация. Преписката е обиколиларедица ведомства, но  до решение не сестига.

"Частнатасобственост е неприкосновена, това не може да бъде обект на никакъв коментар ведна демократична държава. Ситуацията, в която семейството е поставяно толковагодини, е унизителна. Предлагани са им имоти, които с право са отказвали. Това,което винаги са искали тези хора е реципрочност при обезщетяването чрез замяна,при положение, че не могат да влязат във владение на собствеността си.

За менвсичко, което се е изисквало през годините, за да се разреши казусът, е простоинституционална воля. Преписки като тази, минали през няколко поколения, саповод хората да се чувстват незащитени. За малко повече от година успяхме даприключим една сага, която изискваше само упоритост и желание за разрешаване", коментира Чолаков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега