Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В полунощ приключва извънредното положение в България, мерките остават

В полунощ приключва извънредното положение в България, мерките остават

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за здравето, които разширяват правомощията на Министерски съвет да обявява извънредна епидемична обстановка за определен период от време.

В 00:00 часа тази нощ приключва извънредното положение, обявено в България на 13 март 2020 година във връзка с разпространението на Covid-19 у нас. То продължи точно два месеца. От утре обаче няма да се завърнем към "нормалния си ритъм на живот". Мерките срещу заразата остават, но вече регламентирани от Правителството и Министерството на здравеопазването, което ще продължи да работи с Националния оперативен щаб.

Във вторник Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за здравето, които разширяват правомощията на Министерски съвет да обявява извънредна епидемична обстановка за определен период от време. Решението на правителството ще се взима по предложение на министъра на здравеопазването и ще се основава на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск.

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината ще останат непроменени и след края на извънредното положение на 13 май 2020 г., реши Народното събрание. С измененията се регламентира, че при епидемично разпространение на заразни болести министърът на здравеопазването ще въвежда временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделна област. Посочва се, че тези противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави и временно ограничаване придвижването на територията на страната.

С глоба от 300 до 1000 лева ще се наказват нарушителите, които не спазват въведените противоепидемични мерки. При повторно нарушение, глобата ще е от 1000 до 2000 лева. Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Контактно лице на болен от заразна болест, както и лице, което е влязло на територията на страната от други държави, което откаже или не изпълнява задължителната карантина, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв., регламентират измененията.

С промените повечето от социално-икономическите мерки, въведени при извънредното положение, се удължават с до два месеца. Във връзка с изтичане срока на извънредното положение - 13 май Народното събрание реши до два месеца след отмяната му срещу физически лица да се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега