Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Юлияна Мръчкова: Училищата до просешка тояга, а учителите с функции на здравни работници!

Юлияна Мръчкова: Училищата до просешка тояга, а учителите с функции на здравни работници!

Юлияна Мръчкова смята, че Община Бургас трябва да вземе незабавни мерки и да подпомогне с финансиране училища в град Бургас, които имат неотложна нужда от помощ.

Юлияна Мръчкова е на 48 години от град Бургас. Завършила е Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ с две магистърски степени: Инженер химик-биотехнолог и Икономист - Мениджмънт и маркетинг. Председател е на обществения съвет към ОУ "Антон Страшимиров" Бургас и обществения съвет към Немската езикова гимназия "Гьоте" Бургас. От 2000 г. до момента работи в голяма престижна компания в град Бургас. Семейна, с две деца. Член е на "Движение 21", а на предстоящите парламентарни избори е кандидат за народен представител от Коалиция "Изправи се! Ние идваме!".

Обстановката в училищата е много критична, проблемите се увеличават с всеки изминал ден. Това заяви кандидатът за народен представител от 2-ри МИР Юлияна Мръчкова. По думите ѝ „Директори на училища са на успокоителни след изненадата от последните сметки за ток, които са  двойно и тройно увеличени за последния месец. Ако досега се е плащало по 11 стотинки на киловат час, в момента е 33 стотинки. Дори и въведения ротационен принцип на обучение не може да ограничи потреблението на ток или парно и да се направят икономии. Въпреки факта, че училищата, изготвяйки бюджета си, залагат и непредвидени разходи, такова голямо увеличение в пъти никой не е очаквал“, коментира още тя. 

Според Мръчкова не може да се каже откъде ще бъдат взети и пренасочени пари, за да се платят сметките за ток, при положение, че зимният сезон тепърва започва. „Всяко училище се справя самостоятелно с битови, режийни разходи, като те не са само за ток, а също за парно и вода. Като започне водонагряването, разходите ще нарастнат неимоверно. Всеобщото мислене е, че училищата имат икономии, но в действителност не е така. Няма откъде и как да се случи особено при целодневно обучение. Директорите са ужасени и се чудят какво ще правят. Не могат да отопляват един етаж, а друг не, защото заложените буфери са изчерпани. Вероятно първото нещо, от което може да се вземе финансиране, това са текущите ремонти“, заяви тя. 

Кандидатът за народен представител от „Изправи се! Ние идваме“, допълни че за съжаление, не във всички училища е възможно това, защото на една част от тях не са изпълнени все още проектите за саниране и дворни пространства, като ОУ „Антон Страшимиров“ Бургас, Немска езикова гимназия "Гьоте" Бургас и други. „В ОУ „Антон Страшимиров“ Бургас учат над 1000 ученици на двусменен режим на обучение. Поради факта, че Община Бургас от години не се вслушва в молбите, както на ръководителите на училището, така и на родители, се прибягна до редица форми на дарения, за да се направят някои належащи неща, като реконструкция и подмяна на входните врати на западния вход на училището, ремонт на стълбища, подмяна на парапети и други. С помощта на родители, дарители и спомоществователи предполагам ще бъде оправен и покривът на училището, който тече. Това нямаше да се случи, ако училището беше санирано по проекта им от 2016 г. С увеличените сметки за ток, вода, парно, дезинфектанти и др. бюджетите на училищата няма да издържат, защото нищо не е намаляло и всички разходи си вървят. Директорите се притесняват, че ще натрупат дългове, защото някои училища нямат приходи от наеми, откъдето да получат допълнително средства“, каза Мръчкова. 

По думите ѝ в предизборната програма на „Изправи се! Ние идваме!“ има редица мерки за овладяване на извънредната енергийна ситуация в условията на Ковид криза, мерки за социална защита на гражданите, помощ на самотни (самостоятелни) родители, мерки за подкрепа на засегнатите от скока на цената на ток, вода, парно, природен газ бизнес и домакинства. 

„Труден е работният процес в епидемичната обстановка. Сега в училищата се яви нова отговорност за правилно тестване и споделяне на резултата да се поема от учителя. Откога учителите се превърнаха и в медицински персонал с вменени неистови задължения, питат се много хора. Това е поредното натоварване на учителя с несвойствени неща, като раздаването на закуски, плод, мляко, мед, сега и тестове“, отбеляза Юлияна Мръчкова и допълни, че „механизмът за тестването трябва да бъде ясен, точен, конкретен и извършван от правилните лица по професия. Министерството на здравеопазването задължително трябва да се вслуша в експертните становища на образованието, ръководните кадри на училища и така преценката ще е по-коректна. Много учители са в готовност да приключат с професионалния си път в случай, че им се вмени задължението да извършват тестове за COVID 19, и да се ваксинират, за да получат зелен сертификат. Това е тяхна гражданска позиция и право на избор.", категорична е Юлияна Мръчкова. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега