Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За Бургасбус и петте стотинки

За Бургасбус и петте стотинки

Или как бургаският превозвач не приема монети по пет стотинки, може би, защото са свикнали да боравят със загуби за милиони левове.

Сутрин е. Даже вече е ден. Към 10.05 часа. Тръгвам за работа. Освежена, мотивирана и усмихната. Еко съм, а и не разполагам с личен автомобил, затова, тръгвам към спирката на обществения транспорт в бургаския квартал Сарафово. Автобусът се задава. Точно навреме. Имала съм късмет, доста пъти шофьорите са с чевръсти пръсти на краката, идват по-рано и навременното присъствие на спирката, не ти дава сигурност, че ще „хванеш автобуса“.

От далеч се вижда, че шофьорът препуска умело с автобуса по сарафовските „пътища“ с маска, която е небрежно увиснала на едното му ухо. Викам си лято е, Корона-та я е страх от топлото, аз съм с маска и очила, няма какво да ме пипне. Да, ама не. Влизам в автобуса приветлива и възпитана. Виждам свободна седалка. Леко настроението ми спада. Въпросната седалка за пореден път не е изпрана, мизерно гнусна е, но имам много да пътувам, прежалвам дънките (които след това ще изпера на поне 60 градуса с дезинфектант) и сядам. С поглед намирам кондукторката, която идва към мен .И тя разчита на липсата на зараза през лятото. С маска под носа стига до мен, поздравявам с „Добър ден“ и подавам сумата за билетчето със „Заповядайте“. Взема припряно стотинките, поглежда ги в ръката си и ги хвърля до мен, на седалката. Не ми дава билет и продължава към следващия пътник.  Обръщам се към нея, с опит да разбера дали трябва да изчакам и защо не ми даде билет. Опитвам да попитам. За по-ясно ще ползвам пряка реч в редовете по-долу К (кондукторка ) и Аз:

Аз: Извинете, какво стана, защо хвърлихте монетите?
К: Аз не съм хранителен магазин, няма да ти броя жълти стотинки!
Аз: Има тридесет стотинки на по пет, нямам други пари в портфейла. (Заради пандемията следвам препоръките на специалистите и държа малко пари в брой в себе си, плащам предимно с дебитна карта. В Бургасбус от своя страна, очевидно пандемията не ги вълнува особено и за поредна година в автобусите билет с дебитна карта не можеш да си закупиш.)
К: Не ме интересува трябва да си платиш билета.
Аз: Ама аз си го платих, а вие не искате да ми приемете парите. 
К: Не, ти отказваш да платиш. С тия стотинки се ходи в хранителен магазин. Сочи ми табло в автобуса, на което пише, че билет може да се заплати с от десет стотинки до не видях колко лева. 
Аз: Това са български пари и вие нямате право да ги отказвате.
К: Това са правилата. 
Аз: Плащането не става по правилата на Бургасбус, а по българските закони, които не ги пишете вие! Оставям стотинките, до мен, където ги хвърлихте и като се качат проверяващи ще платя на тях, ще кажа, че вие не ги искате. 
К: Не просто вие не искате да платите и ще ви направят глоба.Аз: Не, аз плащам, има камери, има свидетели, вие не приемате парите. И така продължихме да спорим.


Изпускайки по някоя нервна дума, дължаща се на абсурдната ситуация. Любезен възрастен човек ми предложи два лева, с които да платя по правилата на Бургасбус. Възпитано отказах, заради поведението на кондукторката. За съжаление малко по-късно, той ми плати билета без да го видя. Пиша това, защото напоследък голяма част от персонала на Бургасбус са станали изключително арогантни към клиентите си. А и обещах на кондукторката да я направя известна.
 

В крайна сметка ние им плащаме заплатите. Ние плащаме и загубите, които трупат. За нас шест по пет стотинки са тридесет и са двадесет процента от цената на билета. Двадесет по двадесет загуби изплащат. В банката не питат с пари с какъв номинал ще ги платят. А кога. Аз пък питам кога общинското предприятие Бургасбус ще разбере, че ние плащаме то да съществува и ще започне да се държи с нас с уважение, като работодатели, защото реално сме такива. 

И защо шофьор без маска и кондуктор с маска под носа искат спазване на локални правила, след като не спазват национални?

Автор и снимки: Мануела Манчева, гражданин, ползващ услугите на Бургасбус

P.S. Репортер на "PoligrafF" поиска коментар за случая от управителя на "Бургасбус" инж. Драгнев. Подробности четете ТУК!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Петя
    04 авг 2021 01:04

    До Таня Динчева много се извинявам госпожо, но почти в цяла Европа хората се качват от първа врата и слизат от всички останали без първа врата така че тук просто е въпрос на това ,че в бг неискаме да спазваме правила

    6 : 1
  • Светослава
    03 авг 2021 18:17

    На мен пък ми се случи точно на последната спирка в Сарафово, автобуса да затвори вратите пред мен и да не ме вземе.

    3 : 0
  • Таня Динчева
    03 авг 2021 17:26

    Крайно време е Бургасбус да чуят клиентите си, т.е. пътуващите .Как е възможно , въобще на кой блестящ ум му е дошла великата идея да залепи стикери по вратите от вътрешна страна„Забранено влизането на пътни превозни средства ” и независимо,че си пред първа врата да трябва със залитане в движение да стигнеш до втора ,където на едното крило няма този безумен стикер и е позволено слизането...или всичко е за да комфорта на шофьорите....и като попиташ Защо така,правилото било такова.... интересно ,ако искам от последна врата да сляза ,независимо от стикера, шофьорът ще ми отвори. ...

  • Димитър
    02 авг 2021 23:07

    Какво сте винаги недоволни и мрънкащи. Госпожата може да плаща на бюджетните търтеи заплатите от данъците си, но на фирма за услуги няма как да плаща заплати. Плаща си за услугата. И какво ще каже въпросната госпожа за обратния вариант. Когато даде 5 или 10лв., кондукторката да и изсипе една шепа жълти стотинки за ресто. Дали би ги взела с удоволствие?

  • Pabotodatel na Burgas Bus
    02 авг 2021 21:32

    БУРГАСБУС ИМА изкючително нагъл персонал !!! Кмета да се самосизира!

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега