Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Задържаният за тероризъм сменил името си, искал бързо да напусне страната

Задържаният за тероризъм сменил името си, искал бързо да напусне страната

Задържаният по подозрение, че се е обучавал в тероризъм - Иван Захариев е сменил името си след пристигането си у нас. Според властите, 21-годишният мъж е искал бързо да напусне страната, вероятно с цел да извърши терористичен акт.

Задържаният по подозрение, че се е обучавал в тероризъм - Иван Захариев е сменил името си след пристигането си у нас. Според властите, 21-годишният мъж е искал бързо да напусне страната, вероятно с цел да извърши терористичен акт.

Това съобщи говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия. По думите й, младият мъж е влязъл в страната с името Джон Захариев. Решил, обаче, че с това име трудно ще напусне България и заради това го сменил. Арнаудова посочи още, че Захариев е бил наясно, че представлява интерес за властите, поради което искал бързо да излезе от България.

Държавното обвинение счита задържания за изключително опасен. Според службите той се е обучавал в стрелба, най-вече с автомат. Смята се, че по време на тренировките си е насочвал оръжие към инструктора си.

Арестът е резултат от съвместна операция на спецпрокуратурата, ДАНС и СДВР. Както се оказа, властите са го следили в продължение на два месеца, в които са натрупани голямо количество доказателства срещу него. От СРС, социални мрежи и свидетелски показания става ясно, че е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия и че е симпатизирал на терористични организации. 

Както вече Ви информирахме, Захариев е дете от смесен брак - баща му е българин, а майката - австралийка от виетнамски произход. Досега не е живял в България, не говори български. Разследван е за тероризъм и в Австралия, предава БНТ.

"На 20-ия ден от пристигането си е привлякъл вниманието на специалните служби с действията си - да се самообучи за „Ислямска държава”. Неговото намерение е било да всява страх. Не е имал каквито и да е помощници”, добави Румяна Арнаудова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега