Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зафиров: Липсата на пари и кадри са сред основните проблеми на отбраната

Зафиров: Липсата на пари и кадри са сред основните проблеми на отбраната

Липсата на пари и кадри, както и обществените поръчки, са трите основни проблема на отбраната, смята народният представител от групата на "БСП Лява България" - Атанас Зафиров. В пленарна зала той заяви, че групата няма да подкрепи доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2015 г. именно заради недостатъците в системата.

Липсата на пари и кадри, както и обществените поръчки, са трите основни проблема на отбраната, смята народният представител от групата на "БСП Лява България" - Атанас Зафиров. В пленарна зала той заяви, че групата няма да подкрепи доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2015 г. именно заради недостатъците в системата.

"Липсата напари води след себе си невъзможността за осъществяване на нормален учебенпроцес в българската армия и съответно създаването и развитието на новиотбранителни способности”, каза Зафиров и допълни, че дори осигурените игарантирани средства не се подават ритмично. Според него това от своя странарефлектира в състоянието на техниката, която в много случаи е напълнонепригодна.

По думите му записаната в документа констатация, че „независимо отфинансовия недостиг и състоянието на въоръжението и бойната техника,българските въоръжени сили успешно са изпълнявали задачите си по мисиите”,която се преписва година след година, води до опасното внушение, че дори и безпари и  техника, може да се работи.

Като втори основен проблем Зафиров посочи тревожнототекучество и некомплекта на бойните ни части. „Имаме повече от 3000 свободни места,част от тях за офицери”, заяви Зафиров. Той припомни, че буквално преди дни саизлезли нови тревожни цифри за масово напускане, предизвикано от ниските нивана заплащане и липсата на социална сигурност за военнослужещите.

„Презпоследното тримесечие на 2015 г. в определени военни формирования бешедостигнат критичен некомплект от личен състав в размер на около 20%.Признаването на тази истина, граничеща с престъпление, не освобождава министърана отбраната от отговорност”, категоричен бе социалистът.

По думите му големиятвъпрос е – ще има ли политическа воля това ръководство за повишаване насоциалния статус на военнослужещите, а не само за ограничаване и намаляване насоциалните им права, както се прави в последно време. Той допълни и, че не севзимат необходимите мерки за подготовка на българските граждани със статус назапасни.

"Видяхме как се спират поръчки, проверки от Инспекторат и Сметнапалата. Военната прокуратура обвини в длъжностно престъпление директора нанай-ресурсната дирекция в Министерството на отбраната Отбранителнааквизиция. Министърът бе разпитван впрокуратурата. Това говори за съмнения за една нездрава, корупционна среда”,обясни народният представител.

Зафиров заяви, че в резултат от всичко това е възможно дабъде поставено под въпрос доверието към Република България като надежденсъюзник, още повече , че и в самия доклад се прави подобна оценка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега