Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Законови промени гарантират безплатна правна помощ за бедни българи

Законови промени гарантират безплатна правна помощ за бедни българи

Целта е да се облекчи достъпът до правосъдие на граждани, живеещи в отдалечени населени места, в социална изолация, пенсионери-инвалиди, които са трудно подвижни, самотни хора, лица без адрес.

Граждани с доходи под официалната линия на бедност ще ползват безплатна правна помощ. Това предвиждат промени в Закона за правната помощ, които бяха публикувани днес на сайта на Министерството на правосъдието.  

Всеки гражданин ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ, ако докаже с документ, че месечният му доход не превишава определената за страната линия на бедност, а именно 300 лева, след като се вземат предвид имотното, здравословното, семейното и др. състояние.

Целта е да се облекчи достъпът до правосъдие на граждани, живеещи в отдалечени населени места, в социална изолация, пенсионери-инвалиди, които са трудно подвижни, самотни хора, лица без адрес.

Предвижда се възможност регионалните центрове да предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или обитаващи социални домове.

В закона се регламентира и вече съществуващият безплатен национален телефон за първична правна помощ (0700 18 250). На него всеки работен ден от 9 до 17 ч дежурят опитни адвокати, които дават 15-минутни безплатни консултации на граждани.   

Телефонът, както и регионалните центрове във Видин и Сливен бяха въведени пилотно през 2013 г. по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Дейностите бяха насочени в помощ на хората от уязвими социални групи и за защита на техните права и интереси.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега