Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Георгиева: Пролетната прогноза потвърждава - европейската икономика се възстановява

Георгиева: Пролетната прогноза потвърждава - европейската икономика се възстановява

"За трайно излизане от кризата са нужни решения на структурни проблеми, които варират между отделните страни членки", коментира заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" - Кристалина Георгиева.

"Днес Европейската комисия потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика, която отчита в последните тримесечия. Растежът обаче все още е умерен, тъй като някои от досегашните стимули - като ниските цени на петрола и благоприятният курс на еврото, постепенно губят ефекта си. За трайно излизане от кризата са нужни решения на структурни проблеми, които варират между отделните страни членки", коментира заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" - Кристалина Георгиева.

Според прогнозата, през 2016-а година се предвижда растеж от 1,6 % в еврозоната и 1,8 % в ЕС. В случая на България комисията повишава очакванията си за икономически растеж до 3.0% през 2015 г., предимно заради силния износ и ниските цени на петрола в световен мащаб. За тази година се очаква по-нисък ръст -  2.0%, най-вече в резултат на забавянето в усвояването на европейските фондове за периода 2014-2020 - явление, което се наблюдава в не една страна членка. 

"Днешните предвиждания за икономическия растеж на България през 2016 са по-оптимистични в сравнение със зимната прогноза от февруари, в която комисията заложи ръст от 1.5%.  Очакванията за растежа през 2017 г. също са коригирани в посока нагоре – от 2.0% на 2.4%, като той ще се дължи предимно на силно вътрешно потребление", коментира още Георгиева.

По думите й, публичните финанси остават стабилни – добрата събираемост на данъците води до повече приходи в бюджета, което от своя страна тласка дефицита на публичния сектор надолу.  "Важно е постигнатото в тази сфера да се запази и в бъдеще. Дългът също остава един от най-ниските в евросъюза и още по-нисък, отколкото при последните предвиждания – 28.1% от БВП през тази и 28.7% от БВП за следващата година", допълни евроейският комисар.

Въпреки положителната тенденция, редица рискове остават. България трябва да положи повече усилия, за да се увеличат частните инвестиции, обясни Георгиева. Те са необходими за стимулиране на растежа и за противодействие на продължаващото изтичане на хора. 

"Макар това да води до по-ниска безработица, явлението е изкуствено -  България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната. Нужна е визия и стратегия за това как те да останат у нас, мотивирани да се развиват на територията на родината. Важно е и максимално да се възползваме от еврофондовете и да ускорим усвояването на 32-та милиарда лева от новия програмен период, които се полагат на страната ни.  Към тях сега се добавя и нова възможност: инвестиционният план "Юнкер". България не бива да пропуска този шанс да засили икономиката си и да разкрие повече работни места за хората", коментира заместник-председателят на Европейската комисия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега