Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България е на първо място по брой на жени в IT сектора

България е на първо място по брой на жени в IT сектора

Над 1/5 от програмистите у нас са жени.

България е на първо място по брой на жени в IT сектора. Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международна конференция "За повече равенство на жените в транспортния сектор".

Оказва се, че у нас 20,7% от програмистите са жени. За сравнение в Европа са 16%. Делът им ще се увеличава, защото 30% от завършващите са студентки. В ЕС са два пъти по-малко, посочи зам-министърът.

Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто, заяви зам-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове, предават от КНСБ.

Едва една четвърт от работещите в транспорта са жени и това трябва да се променя, е убедена и еврокомисарят по правосъдието и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ.

Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя. Вашият глас и вашата подкрепа на този процес е изключително важен, обяви президентът на МКП Шарън Бъроу. Тя подчерта, че България има изключителни синдикални лидери в транспортния сектор, които са ръководители и на глобално ниво.

Според европейската статистика 17 на сто са народните представители от женски пол. Близо 30 на сто от общинските съветници в столица и половината от постоянните комисии в СО се управляват от „слабия пол“. Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на  заплащането, заяви Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и световната транспортни федерации.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега