Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 123 милиона лева външни инвестиции за Община Поморие

Над 123 милиона лева външни инвестиции за Община Поморие

Над 123 милиона лева външни инвестиции (европейски и държавни) е привлякла Община Поморие, за да подобри инфраструктурата, социалните услуги, образованието, здравеопазването, туризма, културата и административния капацитет. Единадесет от проектите са вече изпълнени и са на обща стойност близо 10,5 милиона лева.

Над 123 милиона левавъншни инвестиции (европейскии държавни)е привлякла Община Поморие, за да подобри инфраструктурата, социалните услуги,образованието, здравеопазването, туризма, културата и административниякапацитет. Единадесет от проектите са вече изпълнени и са на обща стойностблизо 10,5 милиона лева.

В процес на изпълнение са тринадесет проекта, коитовъзлизат на близо 113 милиона лева. Общината е подала документи закандидатстване за финансиране по още четири проекта на обща стойност над 3,5милиона лева.Всички проекти севропейско финансиране са изпълнени в периода 2012 – 2015 г. От всички 24проекта, само 5 са планирани при предишното управление на Община Поморие.

Товаса ремонтът на Музея на солта; реконструкцията на дигата на ул. „Морска”;обновяване на образователната инфраструктура, проектът за създаване наиновативни културни събития „Фестивал „Палитра от изкуства” и изграждането наЦентър за настаняване от семеен тип. Реалното изпълнение навсички заварени проекти е започнало през 2012 година, след като е създаденотдел „Управление на проекти”, чийто главни цели са да търси финансиране, даосъществява комуникация с управляващите органи на оперативните програми и даследи целия процес от кандидатстването до изпълнението.

От тогава започвапланирането, кандидатстването и реализацията на останалите 19 проекта. Сред тяхса най-мащабният за Община Поморие – ремонтът на ВиК мрежата и пречиствателнатастанция, изграждането на рибарското пристанище, ремонтът на Стария кей,реконструкцията на лятно кино „Яворов”; изграждането на детска градина в кв.„Север”; ремонтът на бившата митница и превръщането й в градска галерия  и други.

„Проектите, коитозаварихме с екипа ми когато встъпих в длъжност са много добри, но само катоидеи. За съжаление, не знам дали целенасочено или просто от некомпетентност,тогава е съществувала една порочна практика за изготвянето на проектнитепредложения и цялата документация за кандидатстване да се наемат външни фирми,върху работата на които не е упражняван никакъв контрол.  От всички одобрени пет проекта не бешезапочнала реализацията на нито един. Всички бяха с изтичащи срокове и ако небяхме успели да ги удължим щяхме да претърпим сериозни санкции. Няма данавлизам в подробности и да казвам, че нямаше единен архив и цялатадокументация беше пръсната по етажите на сградата на администрацията. Струвашени много време и търпение да подредим пъзела и да разберем наистина каквивъзможности имаме да усвоим тези пари, вместо да плащаме санкции върху тях спарите на данъкоплатците.” – каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

Над 13 милиона лева саусвоените средства по капиталовата програма на Община Поморие за периода 2012 –2015 г., използвани за подобряване на инфраструктурата. С тях бяха изграденидва големи паркинга за над 500 автомобила, монтирана е светофарна уредба наедно от най-оживените кръстовища в града, изгради се пазара за селскостопанскипродукти в Поморие, направиха се ремонти на улици, учебни заведения, игрища,детски площадки и паркове в населените места от общината, както и текущиремонти на пътищата от общинската пътна мрежа. Съвсем скоро ще завърши идългоочакваното продължението на крайбрежна алея „Яворов”, кръговото кръстовищепред манастира и търговският център в квартал „Свети Георги”.

Проектите за градПоморие, които ще бъдат реализирани през новия програмен период 2014 – 2020 г.,са залегнали в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, койтобеше изготвен през 2014 г., с помощта на гражданското общество. Стратегическиятдокумент предлага цялостна визия за развитието на града, която трябва да сеследва при кандидатстването за европейско финансиране по нови проекти.Бюджетът на ОбщинаПоморие, който средно е малко над 20 милиона лева всяка година, е недостатъченза реализирането на най-важните проекти, затова привличането на външнофинансиране ще продължава да бъде основен приоритет за развитие на общината въввсички области.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега