Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Почина гениалният учен Стивън Хокинг

Почина гениалният учен Стивън Хокинг

Новината бе съобщена от децата му - Луси, Робърт и Тим.

На 76-годишна възраст почина гениалният учен Стивън Хокинг. Физикът е издъхнал в съня си, в дома си в кампуса на Университета Кеймбридж рано тази сутрин. Новината бе съобщена от децата му - Луси, Робърт и Тим.

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, Великобритания. Научните му интереси са в сферата на космологията, квантовата механика и теорията на струните. Едно от най-популярните му постижения е математическото доказателство на Големия взрив, до което той достига заедно с колегата си Роджър Пенроуз през 1971 година.

Двамата учени демонстрират, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Огромен е и приносът на Хокинг в съвременната представа за черните дупки, гравитацията и нейните взаимовръзки с квантовата механика и термодинамиката.

Едва 21-годишен той бива диагностициран с АЛС - Амиотрофична латерална склероза - прогресивна, почти неотменно фатална болест. Освен с научната си дейност, Хокинг е известен и като най-дълго живелият пациент, страдащ от АЛС. По онова време лекарите му дават не повече от 1-2 години живот. На пук на прогнозите обаче той не само оцелява, но и запазва безграничното си любопитство, ентусиазъм и желание да разнищи тайните на Вселената.

Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише, да ползва интернет. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Именно с помощта на този апарат ученият успява да сътвори редица научни и научно-популярни текстове, някои от които стават световни бестселъри.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега