Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Какво, къде, кога в Нощта на музеите в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 16.05.2019 0
Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите.

С богата и впечатляваща програмата Бургас ще отбележи 15-та Европейска нощ на музеите на 18 май, която тази година съвпада с Международния ден на музеите.

Жителите и гостите на града ще могат да посетят постоянната експозиция на Авиомузей Бургас от 18:00 до 24:00 часа, която включва разглеждане на самолетите Ан-12, Ан-2, Ту-154, МиГ-17 и МиГ-21. На борда на Ту-154 посетителите ще имат възможността да седнат на мястото на пилота в кабината на самолета, където ще се запознаят с основните инструменти за навигация. По-големите ентусиасти ще се насладят на нощен полет над Бургас в кабината на Ан-24 с очилата за виртуална реалност.

От 20:00 до 24:00 часа музеят “Банята на Сюлейман Великолепни” в Туристически комплекс “Акве Калиде” ще отвори врати за посещение на музея. Посетителите ще могат да гледат прожекциите на 3D мапинг на всеки кръгъл час в този интервал.

Гостите ще се насладят и на виртуозните изпълнения на китариста Николай Райков сред зеленината и фонтаните в градинските пространства на туристическия комплекс. А от 22:00 часа на сцената на амфитеатъра момичетата от танцов клуб “Фрея” ще ги потопят в мистиката на “Танци на нощта”.

Специално за събитието в “Акве Калиде”, “Бургасбус” ще осигури извънреден курс на автобус № 3 в 24:00 часа от Минерални бани в квартал Ветрен към Бургас.

В съботната вечер посетителите ще могат да разгледат и четирите експозиции на Бургаския музей - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа.

От 18.00 часа в зала “Трезор” на Археологическия музей на ул. “Богориди” № 21 ще бъдат показани две златни изложби - “Тракийското златно съкровище от Вълчитрън” и “Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина”. Час по-късно ще бъде представен и един различен момент от работата по археологическите находки. Реставраторът Силвия Борисова ще демонстрира техники за оразмеряване на артефактите и подготовката им за реставрация.

Програмата ще продължи в Историческия музей /ул. “Лермонтов” № 31/, където в 18:30 часа за първи път ще бъде показана голямата икона на Исус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година. Самата реставраторка ще покаже на живо част от техниките за консервация на икони.

Освен това посетителите на Историческата експозиция ще бъдат първите, които ще видят лична кореспонденция от 1963-та година, диригентския фрак и палката, с която маестро Емил Чакъров печели международния конкурс за диригенти под патронажа на Херберт фон Караян през 1971-ва година, откъдето започва и забележителната му световна кариера.

Пъстрият свят на българската шевица ще се разгърне пред посетителите от 19:00 часа в Етнографския музей на ул. “Славянска” № 69. Представянето на националната изложба “По шевиците ще ги познаете” от РИМ - Шумен, ще бъде съпътствано с открити уроци по везане на шевици. На голямото хоро в двора на музея тази година ще канят Македонски хор “Гоце Делчев” - Бургас.

Всички събития в Нощта на музеите в Бургас ще бъдат с вход свободен!

Ето я и програмата:

18.00 - 24.00 часа
Авиомузей Бургас

20.00 - 24.00 часа
ТК “Акве Калиде”
Отворени врати за посещение на музея и прожекции на всеки кръгъл час

20.30 - 22.00 часа
ТК “Акве Калиде”
Нощни струни - солови изпълнения на китара от Николай Райков
В програмата: Tommy Emmanuel - пиеси за китара, Jerry Reed - пиеси за китара, Brent Mason - пиеси за китара, QUEEN - Love of my life, Somebody to love, ERIC CLAPTON - Tears in heaven, RAINBOW - Stone cold, Street of dreams, DEEP PURPLE - Love conquers all, PAUL RODGERS - All right now, Feel like makin’ love, Hoochie Coochie man, RIGHTEOUS BROTHERS - Unchained melody

22.00 - 22.30 часа
ТК “Акве Калиде”
Танци на нощта
танцов клуб “Фрея”

22.30 - 24.00 часа
ТК “Акве Калиде”
Нощни струни  солови изпълнения на китара от Николай Райков
В програмата: B.J.THOMAS - Raindrops keep fallin’ on my head, JIMI HENDRIX - Hey Joe, LED ZEPPELIN - Stairway to heaven, BEATLES -  I love her, Norwegian wood, Michelle, I’ll follow the sun и др.

”Бургасбус” осигурява извънреден курс на линия №3 от Минерални бани, кв. Ветрен

Археологически музей, бул. “Алеко Богориди” №21
18.00 часа
Откриване на изложбите:
”Тракийското златно съкровище от Вълчитрън”, гостува Регионален исторически музей - Плевен
”Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина”, гостува Национален исторически музей - София.

19.00 - 20.30 часа
Археологически музей
”Работата на музейния реставратор”
Демонстрация на реставратора на РИМ-Бургас по консервация на музеен предмет

18.00 - 24.00 часа
Природонаучен музей, ул. “К. Фотинов” 30
Постоянна експозиция
Игри за деца

18.30 часа
Исторически музей, ул. “Лермонтов” 31
Представяне на реставрирана с обществени дарения икона от фонда на музея

19.00 - 20.30 часа
Исторически музей
”Как се реставрират икони”
Демонстрация по консервация и реставрация на икони

19.00 часа
Етнографски музей, ул. “Славянска” 69
Откриване на национална изложба “По шевиците ще ги познаете”
гостува от Регионален исторически музей - Шумен
Музикална програма: Македонски хор “Гоце Делчев” - Бургас
Демонстрации на везане на шевици

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или