Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

НОИ започна с консултациите за новите методи за изчисляване на пенсиите

Автор: "PoligrafF", от 07.05.2019 0
Те ще се осъществяват онлайн и на място.

От 7 май 2018 г. Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя възможност на всички осигурени лица, придобили право на пенсия, при подаването на документи за пенсиониране да поискат при определянето на размера на пенсията им за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31 декември 2018 г., да бъде приложен по-благоприятният за тях начин за изчисляване на индивидуалния им коефициент.

Бъдещите пенсионери трябва да направят избора си дали коефициентът да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима за трудови пенсии с начална дата до 1 януари 2019 г. (т.нар. „стара методика“) или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 г. („нова методика“), едновременно с искането за отпускане на пенсията.

За тази цел е утвърден нов формуляр на заявление за отпускане на пенсия/и и добавка/и. В него лицата трябва да посочат избраните от тях три години преди 1997 г., осигурителният доход от които се взема предвид при изчисляване на индивидуалния им коефициент, както и да приложат документ, удостоверяващ този доход. НОИ служебно определя по-благоприятния коефициент и го прилага за изчисляване размера на пенсията.

При подадено заявление за пенсиониране, в което не е посочено изчисляване по „старата методика“, пенсионният орган по подразбиране ще изчислява индивидуалния коефициент и размера на пенсията по новия ред, приложим за трудови пенсии отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г.

Правото на избор се отнася не само за бъдещите пенсионери, но и за лицата с подадени заявления за пенсиониране или с вече отпуснати трудови пенсии с начална дата след началото на тази година. За тях срокът да заявят избора си изтича на 4 ноември тази година.

С цел подпомагане избора на лицата за по-благоприятния за тях вариант при изчисляването на индивидуален коефициент за пенсия, във всички териториални поделения на НОИ (ТП на НОИ) в страната са обособени специални работни места, на които ще се предоставя информация единствено по тази тема. Освен в регионалните структури и в изнесените работни места на НОИ, консултации ще се извършват и от мобилни екипи в общинските центрове по места. Графиците за посещенията на мобилните екипи през месец май т.г. вече са оповестени в приемната на всяко ТП на НОИ. 

Консултирането на лицата се извършва от служители на НОИ чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“. Услугата е достъпна на сайта на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК).

НОИ напомня, че определените по този начин стойности както на индивидуалните коефициенти, така и на определените с тях размери на пенсията имат предварителен характер и могат да се различават от реалните както поради разлики или промяна в данните, използвани при извършване на консултацията, така и поради настъпили изменения в законодателството.

При осъществяване на консултациите няма да се извършва преценка за придобито от лицето право на пенсия.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или