Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Хранителни капани, за които всеки родител трябва да внимава

Автор: "PoligrafF", от 31.10.2018 0
И съветите на експертите как да ги преодолеете.

Здравословното хранене у дома, здравословният режим на родителите и пазаруването на правилните продукти са от решаващо значение за бъдещите предпочитания и начин на живот на всяко дете. В дом, където се купуват, приготвят и консумират полезни ястия, е по-малко вероятно малчуганите да развият вкус към нещо не толкова полезно и да придобият лоши хранителни навици. В това са убедени експертите от Детска кухня „Ам-Ам“, които вече близо 8 години се грижат за балансираното и питателно меню на бургаските деца.

Те обаче предупреждават за т.нар. „капани“ – места и ситуации, в които дори най-строгият хранителен режим, въведен от родителите, може да претърпи сътресения. Има начини за избягването им. А изпитаните от майсторите в детското хранене методи за преодоляването на тези „капани“ са сравнително лесно постижими.

Капан №1: При баба...
Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с проблема „баба“, за която децата винаги са крайно недохранени, слабички и имат нужда от поне 6 обилни порции на ден. Това е изключително разпространено явление от поколения насам и се дължи на грижата, с която по-възрастните искат да дарят внуците си.
Съветът на експертите е да подготвите предварително меню, с което да запознаете роднините си, преди гостуването си. Можете да го придружите с обяснението, че този режим се препоръчва от педиатрите и го следвате отдавна. Разкажете защо то е правилно и полезно.
Най-лесният начин да избегнете отклоняването от здравословните норми, ако детето Ви вече се храни, заедно с Вас, е да се включите дейно в приготвянето на блюдата, да покажете желание да демонстрирате блюда, които често хапвате вкъщи, но са нови за роднините Ви.
Ако възнамерявате да се възползвате от услугите на детска кухня в града дестинация, проучете възможностите предварително и нека детето не приема друга храна от масата на възрастните.

Капан №2: По празниците...
Да, повечето от нас си позволяват по-обилни порции, особено по време на предстоящите декемврийски празници, когато тежките трапези сякаш продължават цял месец. А децата са изложени на още повече риск, заради пороите от лакомства, които летят към тях сякаш отвсякъде.
За да избегнете този капан, планирайте добре храненията си и се старайте да се придържате към режима си поне у дома. Що се отнася до сладките лакомства, въведете правило за тях – кога може да бъдат консумирани и в какви количества. Помолете близките си да не пълнят огромни торбички с шоколади и други сладки – тази ера отмина. По-добре да инвестират в книжки, плодове или други дребни предмети, с които да зарадват детето Ви.
Не се колебайте да елиминирате тези, които съдържат твърде много захар, подобрители и вредни съставки. Предложете на детето да ги използвате за направата на коледна къщичка, например. Така ще оползотворите някои от лакомствата, които така или иначе няма да стават за ядене, след като сте играли с тях.

Капан №3: Нещо дребничко...
След детската градина или часовете, след разходка или игра, прибирането у дома често означава едно – глад! Времето за вечеря обикновено все още не е дошло. Понякога децата търсят храна заради натрупаните през деня емоции, друг път просто им е скучно. За да избегнете прибягването до нездравословни избори, подготвяйте предварително нарязани плодове или зеленчуци, с които да залъжете малчугана.
Другият вариант да предотвратите търсенето на бисквитки и шоколади е да насърчите детето да се включи в приготвянето на вечерята. Дори най-елементарните и непродуктивни задачи ще отвлекат вниманието му, ще го научат на нещо, а междувременно – вечерята ще е готова, коментират кулинарите от „Ам-Ам“, които освен всичко друго също са родители.
„Ако детето наистина е гладно, нека „да си открадне“ парче морков или друг зеленчук. То ще се забавлява, че е успяло да го измъкне „докато не сте гледали“, а Вие ще сте спокойни“, обясняват от детската кухня.

Капан №4: Няма време...
Една от основните причини за съществуването на детски кухни е да спестят време и усилия на родителите. Трудно е да се приготвят по няколко различни порции храна за децата, често отделно от блюдата за родителите, като се спазват всички препоръки на педиатрите и нутриционистите.
„В нашата епоха никой няма време. Всички бързаме, закъсняваме. Но това не трябва да бъде за сметка на здравето на децата ни“, коментират от ДК „Ам-Ам“. Полуфабрикатите, бисквитите, кроасаните и подобните продукти на пазара не са добър избор нито за възрастните, нито за децата. Но често прибягваме до тях, когато времето ни притиска.
За да избегнете този капан, старайте се да планирате предварително храненията. Дори да сте преустановили използването на услугите на детска кухня, ако знаете, че в определен ден няма да можете да отделите време за готвене, поръчайте еднократно меню. Друг вариант е да замразявате порции и заготовки за бързи рецепти, когато имате време на разположение. Така ще се улесните и ще спестите време, когато такова липсва.
Накрая, но не на последно място, вечерята не означава непременно сложни рецепти, купища храна и обилна трапеза. В края на деня можете да задоволите глада на детето, а и Вашия, с купичка салата, сандвич с пълнозърнест хляб, мляко или бърза зеленчукова супа, например.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или