60% от известните сортове кафе са заплашени от изчезване

Автор: "PoligrafF", от 17.01.2019 0
28% от видовете виреят извън защитени местности, а едва половината от тях са запазени като семена.

Макар човечеството да консумира едва два сорта кафе, в природата са открити 124 такива. И учените твърдят, че от чисто екологична и еволюционна гледна точка, всички те имат своето значение. 60% от тях обаче са на ръба на изчезването, предупреждават специалисти, цитирани от ВВС.

Според последните данни, популациите на диво кафе прогресивно намаляват, което от своя страна се отразява на реколтите и на видовете, които консумираме - робуста и арабика, предупреждава д-р Арън Дейвис. Според негов труд, публикуван в реномирано издание, за момента мерките за защита на тези изчезващи видове са крайно неадекватни и недостатъчни. 28% от видовете виреят извън защитени местности, а едва половината от тях са запазени като семена.

Нещо повече, дивата арабика се оказва сред тези заплашени от изчезване видове. Очаква се популацията на растението да намалее наполовина до 2088 година и то само заради климатичните промени. Този вид сам по себе си има огромно значение, не само като източник за семена за култивирането на сорта, но от него се добива и реколта, която е високо ценена.

Сред останалите 122 известни вида, много не са годни за консумация. Те обаче се използват в усъвършенстването на култивираните видове, така че те да станат по-силни и устойчиви по естествен път. Това кара специалистите да надигат тревожна аларма, че загубата на дивите видове може да попречи на предпазването на отглежданите посеви.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или