Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5 полезни храни, от които се пълнее

5 полезни храни, от които се пълнее

Здравословното хранене е сред основните съвети на диетолозите, когато се стигне до момента, в който да се освободим от излишните килограми и да влезем във форма. Оказва се, обаче, че не всички полезни за тялото и здравето ни храни са диетични и прекомерната им консумация води до обратен ефект - вместо да отслабваме, трупаме още сантиметри.

Здравословното хранене е сред основните съвети на диетолозите, когато се стигне до момента, в който да се освободим от излишните килограми и да влезем във форма. Оказва се, обаче, че не всички полезни за тялото и здравето ни храни са диетични и прекомерната им консумация води до обратен ефект - вместо да отслабваме, трупаме още сантиметри.

Тайната отново е в златното право на умереността. Петте храни, за които ще ви разкажем, са наистина полезни за тялото и ни гарантират енергия и пълноценност на хранителния режим, стига да са в разумните за тялото ни количества.

1. Авокадото е сред суперхраните, възхвалявани от нутриционистите заради високото съдържание на антиоксиданти, вталяващи фибри и полезни за сърцето мазнини. Въпреки това, този плод трябва да присъства умерено в диетата ви, ако целта ви е да се освободите от излишните килограми. В едно средноголямо авокадо се съдържат над 350 калории, което го прави пълноценна храна, но висококалорична гарнитура към основното ви ястие.

2. Сушените плодове са известни като еквивалент на свежите, тъй като от тях е изключена само водата, т.е. те съдържат същото количество витамини и полезни вещества. Това, обаче, не винаги е така, тъй като те са по-богати на калории и захари от свежите плодове. Вместо да залагате на диета, включваща само сушени плодове, използвайте ги за допълнение към дневния си режим.

3. Безглутеновите храни също са “модерен” начин на хранене, макар те да са предназначени за хора с алергии. Макар да са полезни, това не ги прави “отслабващи”. Напротив, при тях обикновеното брашно е заменено с царевично или такова от кафяв ориз, които са по-високо калорични.

4. Тофу-то, както и повечето вегетариански еквиваленти на човешката храна някак автоматично се приемат за по-здравословни. Това обаче не е задължително вярно. Тофу абсорбира мазнината, с която готвите. Т.е. колкото олио сложите, толкова ще и приемете. Ако прекалите с мазнината, здравословното ястие може да се превърне в мазна, калорична бомба. Така, въпреки полезните минерали и протеини, храната ви отново няма да ви втали.

5. Енергийните блокчета по принцип са предназначени, за да ви дарят с допълнителна енергия, когато денят/тренировката ви е твърде изтощаваща. Това, че съдържат овесени и други ядки, плодове и фибри не ги правят диетичен заместител на храненето заради високото съдържание на въглехидрати и захари. Изберете ги, когато денят ви е много натоварен и динамичен, когато се движите повече, отколкото енергията ви позволява или преди усилена тренировка във фитнеса. Но не злоупотребявайте с тях.

Същото важи и за салатите, които уж са диетични, но въобще не ласкаят фигурата ви, когато добавите мазно сирене, ядки, риба тон или месо, мазнина и т.н. Зеленчуковият омлет, сиренето, плодовете, зърнените закуски, киселото мляко и черният шоколад може да са обявени за “диетични”, но са такива само ако ги консумирате умерено и като част от балансиран хранителен режим. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега