Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американски учени: Спортът наистина бори депресията

Американски учени: Спортът наистина бори депресията

15 минути физическа активност на ден са достатъчни, за да ни заредят с положителни емоции и оптимистична нагласа.

Спортът наистина бори депресията. Доказателства в подкрепа на тази теория бяха открити от учени от Масачузетската болница, предава "Daily Mail". Техните експерименти сочат, че едва 15 минути физическа активност на ден са достатъчни, за да ни заредят с положителни емоции и оптимистична нагласа.

Една от причините за това се крие в отделянето на ендорфини по време на спорт. Покачването на нивата на т.нар. "хормон на щастието" в тялото ни понижава риска от развитие на депресивни състояния, подчертават изследователите.

Уникалното в експеримента на Масачузетската болница се изразява в подхода на изследователите. Като основна рамка те използвали човешкия геном. Склонността към депресия, а и афинитетът към спорта, са закодирани в нашия генетичен код.

За да изведат някакъв по-категоричен от теоретично твърдение извод, експертите събрали данни от Британската биобанка и добавили информация, събрана от международна изследователска група. Двете основни бази за сравнение - физическа активност и склонност към депресия, били кръстосани и подложени на детайлен анализ.

В резултат се оказало, че депресията не се отразява на способността ни да осъществяваме каквато и да било физическа активност, макар да оказва влияние върху ентусиазма ни да го правим. Обратното обаче било в сила - хората, които били по-активни, спортували, ходели пеш, използвали стълбите, изпитвали по-рядко симптоми на депресивни състояния.

Предстоят още изследвания и експерименти, които да потвърдят изведените хипотези и да ги превърнат в препоръки, които биха могли да залегнат в официалните здравни ръководства.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега