Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП иска 5% ДДС върху хляба

БСП иска 5% ДДС върху хляба

Ако налогът бъде намален, в бюджета биха влезли по-малко 45 млн. лева.

"Цената на хляба тръгна нагоре, а очакваме и от 1 октомври, с повишаването на цената на енергоносителите, да растат и цените на стоките и храните. След обсъждане и изчисления, за да се спре този ценови шок върху хляба, предлагаме да се намали ДДС на хляба и да стане 5%". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя подчерта, че хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом. В момента в българския бюджет, годишно от хляб, се внасят около 60 млн. лв. от ДДС, при 20% ставка. Ако налогът бъде намален, в бюджета биха влезли по-малко 45 млн. лева, изчисляват още от партията столетница.

Нинова коментира, че след допитване до експерти, тази сума можело да се компенсира с изсветляване на сектора, тъй като има много голям сив сектор. При ДДС от 5%, той щял да се свие. "Тези, които сега крият ДДС, биха предпочели да си платят данъка и да излязат на светло", допълни Нинова. Според нея от повишено потребление също може да се компенсира разликата.

"От правителството знаем, че има големи излишъци и тези няколко десетки милиона не са кой знае колко драматични, но те са драматични за всеки българин, особено за онези, които са на прага на бедността", каза още председателят на БСП.

"Рискът е да не се получи спекула - търговците да не намалят  цената на хляба, а да приберат разликата като печалба. Трябва да има контрол върху целия този процес", категорична е Нинова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега