Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бездимна печка на дърва стана хит на ХХІ Европейски форум по екоиновации

Бездимна печка на дърва стана хит на ХХІ Европейски форум по екоиновации

По време на форума бяха представени и близо 30 проекта на институции, общини и фирми от ЕС, целящи подобряване качеството на въздуха.

Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха сред най-атрактивните екологични иновативни решения, представени на ХХІ Европейски форум по екоиновации в София. На събитието, за което бяха регистрирани над 500 гости от страната и чужбина, участваха 13 изложители, които показаха свои екологични решения и продукти, информират от екоминистерството.

Сред посетителите на изложението голям интерес предизвика екопечката на дърва за битово отопление "Гамера". За разлика от стандартните печки, при тази няма пушек, а вместо това излиза пара. Вредните емисии са сведени до минимум. Създатели на иновативния отоплителен уред са българска фирма, оперираща в Хисаря.

Според производителите на печката, горивната камера със сила засмуква въздух от самото помещение и така прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне. Създателите на "Гамера" твърдят, че продукта им освен екологичен е и икономичен. По думите им за затоплянето на жилище печката използва между 50 и 80% по-малко дърва.

На форума бяха представени и екологични решения в сферата на транспорта. Български студенти, показаха електроболиди, които могат само с 1 kWh да изминат 400 км. С едно зареждане на батерията пробегът е 90 км., а максималната скорост, която електроавтомобилите достигат е 36 км./ч.

Друг пример за екологично придвижване са представените от варненска фирма електрически велосипеди, при които въртенето на педалите се подпомага от електрически двигател. На форума бе показан ръчно изработен модел на електровелосипед с дървена рамка. Батерията му се зарежда на всеки 60 км пробег, а максималната скорост, която развива е 25 км/ч.

Иновация, която допринася за намаляването на вредните емисии е създадената от друга българска фирма машина за почистване на филтри за фини прахови частици. Целта е по този достъпен и устойчив начин да бъдат рециклирани филтри DPF/FAP за дизелови автомобили и катализатори. На екофорума беше показана и бързозареждаща станция за електрически превозни средства. В зависимост от модела на автомобила зареждането може да стане за около 1,5-2 часа, което  е до два пъти по-бързо отколкото със стандартните зарядни станции.

По време на форума бяха представени и близо 30 проекта на институции, общини и фирми от ЕС, целящи подобряване качеството на въздуха. Италианският регион Ломбардия представи свой план за намаляване на въздействието на изгарянето на дървесина върху качеството на въздуха в региона чрез въвеждане на нови екостандарти за уредите за отопление на дърва. Унгарският град Сегед развива платформа за споделяне на пътувания в уебсайт, който предлага и информация за услугите за обществен транспорт, опциите за наем на колело и планиране на мобилността. Представен беше проектът GrowSmarter, който предлага „12 интелигентни градски решения“ и се реализира пилотно в Кьолн и Барселона.

Хелзинки представи свой проект на мрежа за прогнозиране на замърсяването на въздуха и измерване на неговото качество. Различни научни институти от ЕС пък обединяват усилия за интегрирането на ресурсите за наблюдение на Земята в инструменти за информиране и вземане на решения за хората и местните власти в рамките на концепцията за „интелигентен град“. Големи индустриални компании представиха свои технологични решения и програми за намаляване на замърсяването на въздуха. Белгийци пък разработват хибридни автомобили за събиране на отпадъци.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега