Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вече е известно мястото за нощувка на малките корморани в Бургас

Вече е известно мястото за нощувка на малките корморани в Бургас

Вече е известно мястото, където нощуват малките корморани в Бургас тази зима. Това е отново тръстиков масив около езерото Вая, но значително отдалечен от територията, където птиците се събираха само до преди година.

Вече е известномястото, където нощуват малките корморани в Бургас тази зима. Това е отновотръстиков масив около езерото Вая, но значително отдалечен от територията,където птиците се събираха само до преди година. Участниците в наблюдението намалките корморани от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са открилиновото място за нощувка през почивните дни по време на мониторинга насъстоянието на бургаските езера.

Освен, че бе разбуленамистерията около нощувката на малките корморани, бе установено, че те саувеличили значително числеността си след последното застудяване. Ако само предидни броят им беше едва 1 400, при последното преброяване са регистриранинад 7 000 птици. Тази цифра според специалистите е по-висока, защото вмомента на разкриване на „тайното” място за нощувка голяма част от малкитекорморани вече са били кацнали на тръстиката.

По-прецизни данни за зимуващите вБургас малки корморани ще има при следващото наблюдение.Най-вероятномалките корморани са променили нощувката си, защото на старото място се епоявил фактор, които предизвика безпокойство сред птиците. Няколко години птиците нощуваха на тръстиков масив от юго-източнатзстрана на езерото Вая на самия път за квартал Меден рудник. Мястото е шумно, врезултат на интензивния автомобилен трафик.По време намониторинга на езерата извършван по проект „Живот за Бургаските езера”изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС са наблюдавани и първите за тазизима ушати гмурци. Те са най-редките от петте вида гмурци, срещащи се вБългария.

Ушатите гмурци са видени в компанията на три червеноврати гмуреца –друг много красив и рядък обитател на бургаските езера. Към пойните лебедив нивите около езерата пък са се присъединили и първите тундрови лебеди илиизвестни още като малък лебед. Близо тридесет птици се хранят заедно с пойнителебеди по нивите. Заедно с тях е наблюдаван още един елегантен и обаятелен видптица – сивият жерав.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега