Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГЕРБ предлага нова наредба за разходите на община Несебър

ГЕРБ предлага нова наредба за разходите на община Несебър

Проект за Наредба за публичност и прозрачност на разходите на община Несебър входираха в Общинския съвет представители от ГЕРБ. Инициативата е на общинския лидер на партията Златко Димитров.

Проект за Наредбаза публичност и прозрачност на разходите на община Несебър входираха вОбщинския съвет представители от ГЕРБ. Инициативата е на общинския лидер на партията Златко Димитров, който е развил и разработил идеята за наредбата заедно с общинските съветници. Проектът ще бъде разгледан на следващата редовна сесия.

Преди близо месецобщинските съветници излязоха с декларация, в която за пореден път изказаха своето несъгласие сначина на провеждане на заседанията на Общинския съвет и насочиха вниманието къмотчета на бюджета на община Несебър за 2014 г. Сред посочените „пера”,впечатление правят суми като 13 080 лв. за Фигури Пижо и Пенда, 4 320 лв. за Великденскакошница, 9 652 лв. за ремонт на парапети на стълби в ЦДГ с.Гюловца и др.

ОтГЕРБ обръщат внимание и средствата за изграждането на подземния паркинг вцентралната част на новия Несебър, чиято сума възлиза на близо 2 160 000 лева, за65 паркоместа или 33 230 лева за едно паркомясто.

„ПредложенатаНаредба е една реалистична и конкретна стъпка за поставяне разходите наадминистрацията под действен и своевременен контрол, като се създаде единнабаза данни със свободен и безплатен достъп чрез интернет. В нея ще могат да сепубликуват най-важните бюджетни разходи на общината. За да се упражнява реаленграждански контрол върху властта на всички нива, е необходима такава радикалнаи необратима публичност и прозрачност. Иновативните мерки ще дават бърз, нодълготраен ефект и засилват обществения контрол.

Създаването на база данни заразходите на администрацията на интернет страницата на Община Несебър щепозволи лесно и бързо да се търси и информация за бюджетните разходи. Всеки сдостъп до интернет, ще може да направи справка за какво се харчат парите наместната общност от общинската администрация”, коментира Златко Димитровпредложенията, залегнали в изготвения проект.

В него детайлно е посочено покакъв начин да бъде изготвена базата данни за разходването на общинскитесредства, каква информация да бъде включена и по какъв начин да се извършванейния контрол.

„Опозицията в моелице и в лицето на ГЕРБ-Несебър, никога не е била против това да се изгражда,развива, инвестира в общината, но това не значи, че ще си затваряме очите иняма да сигнализираме обществеността, когато забележим нередности във всекиедин аспект, или когато няма прозрачност в разходването на общински средства.   

Фондация Програма Достъп до Информация (ПДИ)всяка година провежда прочуване за прозрачността на административни структурина изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, които сазадължени да предоставят публична информация. От сайта на ПДИ, може да се видистатистика за прозрачността на общините през годините. Според нея, ОбщинаНесебър, през 2012 г. заема 272-ра позиция, като през 2015 г. вече е паднала на443-та позиция”, категоричен е Златко Димитров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега