Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Да разлаем кучетата" в Бургас на 14-и юли

"Да разлаем кучетата" в Бургас на 14-и юли

След успешната си премиера през 2014-а година, сатиричната постановка "Да разлаем кучетата" ще се завърне в Бургас на 14-и юли. Жителите и гостите на града могат да се насладят на спектакъла от 19 часа в залата на НХК.

След успешната си премиера през 2014-а година, сатиричната постановка "Да разлаем кучетата" ще се завърне в Бургас на 14-и юли. Жителите и гостите на града могат да се насладят на спектакъла от 19 часа в залата на НХК.

Автор на текста е Емил Атанасов. Първоначално името на пиесата е било „Ден за тричане“, но промененото по-късно заглавие е много сполучливо. Диалогът с характерния диалект носи усещане за българщина, което е подсилено с музиката на Добрин Векилов – Дони, представяща фолклорни мотиви. Пред нас е постановка, която предизвиква смях, но същевременно навява тъжни мисли и буди много размисъл.

Режисьорът Иван Урумов е подбрал великолепен актьорски състав от 13 души, всеки от който е на точното си място и се вписва идеално в ансамбъла. Срещата ни с изявени актьори като Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Борислав Стоилов, Георги Кадурин и т.н.

Действието се развива в деня на първата годишнина от смъртта на съпруга на Софка, затова тя спазва "благоприличие" - не позволява на Даскала /Георги Кадурин/, развеждан три пъти, да прескача оградата й тази вечер - заради скръбната годишнина тя ще отиде при него. Всъщност е Беси понеделник - Денят за тричане, в който веднъж годишно се гонят бесовете. Кучета, вързани с въжета, се въртят и след това се къпят. А с екскрементите, отделени от кучетата при стреса, хората се мажат за здраве и берекет.

От Брюксел подкрепят екозащитниците, противници на обичая, и се обръщат към българските власти. Резултатът е - жандармерия в едно от селата, където тайни комитети поддържат традицията, обявена за престъпление с поправка в Наказателния кодекс. Телевизионен репортаж за събитието е подтикът за автора да напише пиесата по собствените му думи.

Той се гордее с бунта на хората - след прекалено дълго мълчание и изтърпяване на всякакви тегоби, - отстояващи традициите и идентичността си. Химнът на Европа - "Одата на радостта" от Бетовен, във фолклорен аранжимент, е лайтмотивът в музиката на Дони към представлението. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова.

"С тази си скромна творба искам да кажа на всички - всяко зло, всяка криза може да бъде преборена само ако останем верни на традиции и история," коментира Емил Атанасов. Според Иван Урумов всеки със своята неповторима идентичност може да бъде ценен в "глобалното село", в което цветното и пъстрото, а не сивото и скучното правят съществуването ни богато и красиво.

А зрителите, колкото и да отричат варварските езически обреди, дълбоко симпатизират на тези селяни, които са се противопоставили на забраната и защитават родните обичаи за здраве и берекет, съхранени през вековете, макар че на самите тях те носят много болка и дори смърт.

"Да разлаем кучетата" гостува в Бургас по покана на Маруся Русева и Арт ателие. Билети можете да откриете на касата на НХК и на тел. 0894/898-098.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега