Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Димов: С 390 млн. лева ще се работи за електрификация на градския транспорт

Димов: С 390 млн. лева ще се работи за електрификация на градския транспорт

Общините ще получат 700 млн. лева за борба със замърсяването на въздуха

На общините ще бъдат предоставени около 700 млн. лева за решаване на проблемите с качеството на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов днес при откриването на празник и изложение в столицата по случай Световния ден  на околната среда.

„С встъпването си като министър казах, че качеството на въздуха е основен приоритет за МОСВ в моя мандат, защото е важна темата за качеството на живот на всички хора, за здравето ни, за децата ни. През последните две години темата стана неотменна част от дейността на правителството, министерството и общините. Днес Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018–2024 г., която предвижда мерки, насочени към основните сектори на замърсяване с фини прахови частици – битовото отопление и транспорта“, каза министър Димов.

Той съобщи, че с приемането на програмата се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините за постигане на целите в техните програми за подобряване на качеството на въздуха. На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС)  2014-2020 г.

Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС.

„По този начин, сумата, която ще бъде предоставена на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха, ще бъде около 700 млн. лв. или 7 пъти повече от това, което заварих, когато станах министър“, обобщи Нено Димов. Според него се вижда ясната ангажираност на министерството и правителството към този ключов проблем.

„Резултатите от усилията на общините вече са факт – към 2018 г. 9 общини постигнаха изискванията на законодателството и така целият Североизточен район от тази година е извън обхвата на наказателната процедура. Столичната община и Община Бургас също вървят в тази посока“, каза още министирът.

Той отбеляза, че има изключително добър диалог с местната власт и замърсяването на въздуха вече се разпознава като един от сериозните екологични проблеми в страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега