Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК обсъжда идея за "светофар" върху етикетите на хранителните стоки

ЕК обсъжда идея за "светофар" върху етикетите на хранителните стоки

Европейската комисия обсъжда идея за поставяне на „светофарни“ означения върху етикетите на хранителните стоки, съобщава в-к „Труд“. Мярката ще има за цел отличи вредните и здравословните храни в търговската мрежа с популярната трицветна схема – зелено, жълто и червено.

Европейската комисия обсъжда идеяза поставяне на „светофарни“ означения върху етикетите на хранителните стоки,съобщава в-к „Труд“. Мярката ще има за цел отличи вредните и здравословнитехрани в търговската мрежа с популярната трицветна схема – зелено, жълто ичервено.

Идеята съвсем не е нова. ЕК вечеотхвърли подобно предложение през 2011 година, но след последния доклад наСветовната здравна организация, препоръките са в насока спешни мерки поотношение на обозначаването на вредните храни.

Ако бъде въведен задължителен „светофар“върху етикетите, зелена светлина за здравословни храни получават продукти, вкоито захарта е до 5 грама на 100 г продукт, мазнините до 3 г, а наситенитемазнини - до 1,5 г. Солта не бива да надвишава 0,3 грама. Стоки с мазнини над20 грама в 100 грама продукт пък ще бъдат оцветявани в червено. 

“Светофарната система на практика вече се прилага в Европа надоброволни начала. Тя бе въведена от търговските вериги “Теско” и “Марк ендСпенсър”, първо в Англия, а след това и навсякъде в ЕС, където тезимултинационални компании имат свои магазини”, обясни евродепутатът Антония Първанова пред „Труд“.

У нас идеята се прие от Агенциятаза безопасност на храните, но с резерви. Аграрният министър Димитър Грековизрази притеснение, че това може да оскъпи стоките. Към момента, идеята серазглежда от Центъра за проучване на риска, както и Асоциацията за модернатърговия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега