Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва прилагането на национални мерки срещу замърсяването на въздуха

Започва прилагането на национални мерки срещу замърсяването на въздуха

У нас основен замърсител са фините прахови частици.

Започваприлагането на национални мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Тебяха набелязани днес в рамките на конференция, организирана от Министерство наоколната среда и водите. Форумът премина под мотото "Проблеми и решения заподобряване качеството на атмосферния въздух", като в него участиевзеха представители на всички институции, които имат отношение къмрешаването на проблема.

Министърътна околната среда и водите Нено Димов цитира доклад на Европейската агенция пооколна среда, според който всяка година 520 000 души умират преждевременно,вследствие на замърсяването на въздуха. У нас основен замърсител са финитепрахови частици. В 25 града се замерват нива над пределно допустимите.

Замърсителите,на първо място, са битовото отопление, автомобилният транспорт и индустрията.За битовото отопление основна причина са некачествените твърди горива иостарелите и неефективни отоплителни уреди. При автомобилния транспорт причинатае остарелият автомобилен парк и техническата неизправност на колите.

Мерките,които трябва да се вземат са на национално и на местно ниво. Все още имакметове, които не разпознават този проблем или не го смята за достатъчносериозен и не отделят внимание за неговото решаване, заяви министър Димов. Тойпосочи, че проблемът е и във финансовото състояние и на общините, защотопревишения има в по-бедни градове като Видин, Монтана, Горна Оряховица, а вградове като София и Варна имат по-голям напредък.

Нанационално ниво министър Димов набеляза като първа мярка намаляването назамърсяването от битовото отопление чрез въвеждане на изисквания за качество навъглищата и на дървата. Например сухите дърва дават с 40% по-ниски емисии итоплят повече. Въглищата и брикетите също трябва да се продават пакетирани ипредлагането на пазара да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

Навторо място е необходимо да се върви към подмяна на уредите за отопление ивъвеждане на екологичен дизайн, посочи Нено Димов. По отношение на транспортатрябва да водим борба с изпускането на вредни емисии, каза министърът. Спореднего КАТ трябва да може да отказва първа регистрация на автомобили, които неотговарят на тези изисквания при внос и да засили и контрола по пътищата зазамърсяващите коли.

Законодателнипромени трябва да наложат контрол и на пунктовете за изкупуване на вторичнисуровини, за да не могат да се предават катализатори заради ценните метали,които съдържат. Ще се предложат и данъчни и други стимули за закупуване наелектромобили и за изграждане на система за зареждането им.

"Ниетрябва да покажем много ясно мерките, които ще вземем, а това че днес сесъбраха всички отговорни институции, показва, че ние сме ясно мотивирани зарешаването на този проблем, за да постигнем качество на живот и да гарантирамездравето на хората в българските градове. По този начин ще изпълним иосъдителното решение на съда на ЕС", заключи министър Димов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега