Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Засадиха 40 млади върби из "Долно Езерово" в навечерието на Деня на Земята

Засадиха 40 млади върби из "Долно Езерово" в навечерието на Деня на Земята

10 от тях ще растат край църквата "Рождество Богородично", а останалите - в най-уязвимите откъм наводнения зони на квартала.

Ученици от ОУ "Христо Ботев", жители на "Долно Езерово" и зам.-кметът Руска Бояджиева се включиха в засаждането на 40 млади върби. 10 от тях ще растат край църквата "Рождество Богородично", а останалите - в най-уязвимите откъм наводнения зони на квартала - по улица "Младост", както и край стадиона, по протежението на западното дере.

Библейският брой на засадените дървета кореспондира с неотшумелите вълнения след най-светлия християнски празник Великден, но събитието е посветено и на наближаващия 22 април, когато по света и у нас се отбелязва Денят на Земята, предават от пресцентъра на Общината.

Квартал "Долно Езерово" се сдоби с новия си зелен пояс от влаголюбиви дървета, благодарение на международния проект "Адаптивна Европа" (RESILIENT EUROPE). Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за междурегионално сътрудничество URBACT III,  съфинансирана от Европейския съюз.

"Идеята е да се демонстрира внедряване на природосъобразни решения в градска среда, които по естествен начин допринасят за постигане на баланс между природните явления и географските характеристики", каза зам.-кметът Руска Бояджиева. Така се намалява ефектът на потенциалната опасност от наводнения, които през последните години са често срещан феномен на територията на квартала.

Неслучайно за акцията по залесяване са избрани дървета от вида върба. Те имат силно развита, гъста коренова система, която е по-ефективна в усвояване на водата при настъпване на буен приток и по-издръжлива на засушаване.

В изпълнението на проекта "Адаптивна Европа" (RESILIENT EUROPE) Община Бургас си партнира с 10 европейски града, обединени от общата цел да подобрят "гъвкавостта" на екологичните си политики и способността да се адаптират към съвременните предизвикателства, свързани с климатичните промени, социалното сближаване, градската среда.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега