Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

И тази година туризмът по Южното Черноморие се оплаква от липса на кадри

И тази година туризмът по Южното Черноморие се оплаква от липса на кадри

Новият туристически сезон вече чука на вратата, но по Южното Черноморие бизнесът все още се оплаква от липса на кадри във всички нива на йерархията в хотелиерството и ресторантьорството. Над 4 200 са обявените свободни позиции за работа по морето в бюрата по труда в цялата страна.

Новият туристически сезон вече чука на вратата, но по Южното Черноморие бизнесът все още се оплаква от липса на кадри във всички нива на йерархията в хотелиерството и ресторантьорството. Над 4 200 са обявените свободни позиции за работа по морето в бюрата по труда в цялата страна, предава Нова телевизия.

Най-много се търсят сервитьори, камериери, бармани и персонал за кухнята.  Заради недостига на квалифициран персонал много от хотелите няма да могат да отворят преди края на май. Като основна причина за недостига на персонал, от бизнеса изтъкват ориентирането на качествените кадри към работа зад граница. Въпреки че заплатите скочили с 10% тази година, желаещите да работят по родното Черноморие не били достатъчно, за да покрият нуждите на бизнеса.

Тази година, сервитьорите по морето ще получават между 500 и 700 лева, а администраторите по хотелите - между 600 и 800. Заплатата на професионалните готвачи стига до 2 000 лева. Допълнителен бонус е безплатната храна, карта за пътуване или настаняване.

Междувременно, от Министерството на туризма обявиха, че утре ще се състои първото заседание на новосформирания Междуведомствен съвет за кадрите в туризма. То ще бъде открито от Министъра на туризма Николина Ангелкова. Съветът цели подобряване на координацията за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в туристическия сектор.

Основното предизвикателство пред настоящия Междуведомствен съвет е да очертае и набележи мерки за синхронизиране между нуждите на бизнеса от кадри с необходимите умения, и учебните програми и стажове на обучителните организации в България.

Съставът на Съвета включва представители на Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по заетостта, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда „Подкрепа“, Агенцията за професионално образование и обучение представители на туристическия бранш, висши учебни заведения и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега