Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова: Общините ще могат да възстановяват ДДС за водните проекти

Йорданова: Общините ще могат да възстановяват ДДС за водните проекти

Общините ще могат да упражнят правото си на данъчен кредит по Закона за ДДС за реализирането на големите водни проекти по оперативната програма „Околна среда“ (2007-2013 г.), въпреки възраженията на Европейската комисия, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмата. Това ще бъде възможно, след като днес парламентът гласува днес на второ четене законопроект, свързан с промяна в Закона за данъка върху добавената стойност.

Общините ще могат да упражнят правото си на данъчен кредит по Закона за ДДСза реализирането на големите водни проекти по оперативната програма „Околнасреда“ (2007-2013 г.), въпреки възраженията на Европейската комисия, чеДДС не е допустим разход за финансиране по програмата. Това ще бъде възможно,след като днес парламентът гласува днес на второ четене законопроект, свързан спромяна в Закона  за данъка върхудобавената стойност. Предложените промени са направени от народнитепредставители от ГЕРБ Диана Йорданова и Менда Стоянова.

„Със законопроекта се предлага преходен режим, скойто на общините като собственици на В и К инфраструктурата, изградена визпълнение на финансираните по Приоритетна ос 1 на ОПОС проекти, се предоставявъзможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след1 януари 2007 г. доставки, т.е. преди приетите промени в ЗВ. Тазипромяна ще окаже влияние върху приходната част на държавния бюджет общо вразмер на 150 млн.лв., поради което упражняването на правото наобщините на данъчен кредит сепредвижда да се осъществи в рамките на две финансови години – 2015 и 2016 г. Установениятот приходната администрация данък за възстановяване ще се превежда на общинитепо сметка, посочена от Министерството на околната среда и водите, до размера наподлежащите на връщане от местните администрации средства, изплатени отоперативната програма за финансиране на ДДС”, коментира един отвносителите на законопроекта Диана Йорданова.

Народният представител от ГЕРБприпомни, че заради позициятана Еврокомисията общините сами трябваше да финансират разходите за ДДС попроектите за водните цикли. „Повечето от местните администрации обаче не бяха предвидили това вбюджетите си, още повече, че в края на миналата година бяха блокирани всичкиплащания по Оперативнатапрограма. Заедно съсспрените плащания от Брюксел спряха и плащанията от бюджета, а заради липсата на пари и изпуснатиястроителен сезон много от проектите се забавиха”, допълни още ДианаЙорданова.

Предвижда се претенции междуобщините и Министерството на околната среда и водите, свързани с неточности всумите, които министерството е предоставило като информация на НАП, ще сеуреждат между тях по общия ред. Уредено е и третирането на неприключилите данъчнипроизводства. Не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради коетоне се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейскотоправо.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега