Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: При предсрочно погасяване на заем се дължат лихви само за периода на ползването му

КЗП: При предсрочно погасяване на заем се дължат лихви само за периода на ползването му

Лихвата е възнаграждението на кредитора за това, че неговите пари са престояли при получателя за определен период от време.

При предсрочнопогасяване на заем кредитодателят няма право да изисква от клиента си лихватаза целия период на договора. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите(КЗП) Димитър Маргаритов по Bloomberg TV след регистрирания повишен интерескъм бързите кредити по празниците.

"Лихвата евъзнаграждението на кредитора за това, че неговите пари са престояли приполучателя за определен период от време. Когато този период е съкратен, тоочевидно и това възнаграждение трябва да бъде съкратено", коментира Маргаритов.И добави, че за останалия период на договора потребителят следва да дължи самоглавницата.   

Председателят наКЗП предупреди, че в случаите, в които потребителят изпадне в забава,кредиторът има право да обяви заема за предсрочно изискуем и да получиобезщетения за оставащия период на договора в размер основния лихвен процентплюс десет пункта. Други такси или плащания обаче не могат да бъдат изисквани.  

За да не се стигадо усложняване на отношенията кредитор-потребител, Маргаритов препоръчатегленето на заеми да не бъде „моментен импулс”, а да се планира. Той посъветва още да се преглеждат повече от една оферти и напомни,че на пазара в момента оперират над 50 регистрирани в БНБ финансови институцииза отпускане на заеми на потребители.

Маргаритов обобщи, че през последните две години КЗП епрегледала общите условия на всички небанкови финансови институции, коитоотпускат кредити на потребители. В много от случаите при откриване нанеравноправни клаузи търговците доброволно са ги отстранявали.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега