Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН: Тестовете при прием в І клас не са форма на оценяване, а източник на информация

МОН: Тестовете при прием в І клас не са форма на оценяване, а източник на информация

Тестът включва модули за езиковото му развитие, за математическите му представи, за това как е овладяло елементарни понятия и как е развита фината му моторика.

От догодина малчуганите ще подлежат на задължителен, стандартизиран тест при влизането си в първи клас. Родители в цялата страна посрещнаха новината с резерви. От просветното министерство обаче успокояват, че не става дума за приемен изпит, а просто начин за получаване на полезна иформация за нивото на развитие на детето.

"Важното е родителите да бъдат спокойни, че това не е форма на оценяване и няма да се поставят оценки на децата, а теста има за цел да даде информация на началния учител как да продължи работата с детето", коментира експертът от МОН Ваня Трайкова в ефира на БНТ.

Тя обясни, че тестът включва модули за езиковото му развитие, за математическите му представи, за това как е овладяло елементарни понятия и как е развита фината му моторика. Тестът е под формата на картинки със забавни въпроси. Той ще се дава на учениците в края на предучилищното обучение, като заданията няма да са нито нови, нито непознати, следователно няма да създават излишно напрежение у децата.

Целта на задачата тип "лабиринт", в която детето трябва да "очертае пътя на зайчето", например, е да покаже на преподавателя дали детето правилно държи химикалката или молива, дали може да спазва ограниченията на реда. Подобни задачи се дават в рамките на предучилищните занятия, а по-голямата част от родителите осигуряват на децата си такива познавателни книжки и у дома.

Информацията от тестовете ще се качва в Национална информационна система и когато детето стане в първи клас, по нея новият му учител ще се ориентира дали то има нужда от допълнителна подкрепа. Възможно е преподавателят да препоръча предварителна или извънкласна работа, така че ученикът да не изостава в клас.

В момента промените в Наредбата за предучилищното образование, с които се въвежда тестът, са публикувани за обществено обсъждане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега