Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Мадам Бътерфлай" дава начало на новия сезон в Бургаската опера

"Мадам Бътерфлай" дава начало на новия сезон в Бургаската опера

Диригентската палка е поверена на британеца Крис МакКракън.

Ученичкатана световните оперни прими Кири Те Канава и Райна Кабаиванска – сопраното НонаКръстникова, ще влезе в ролята на Чо Чо Сан в операта "Мадам Бътерфлай". Неин партньор на сцената ще бъде популярният в цяла Европа тенор Даниел Дамянов, който ще изпълни ролята на Пинкертон в спектакъла по Джакомо Пучини. Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да се насладят на световно известната опера на 5-и октомври (четвъртък), от 19:00 часа.

"Мадам Бътерфлай" е първото заглавие в афиша на новия сезон на Бургаската държавна опера. Диригент на оркестъра ще бъде британецът Крис МакКракън. Режисьор на постановката е директора на Операта - доц. д-р Александър Текелиев. Сценографията е дело на легендарния Борис Стойнов, а костюмите - на Цветанка Петкова - Стойнова.


"Мадам Бътерфлай" е по драмата "Гейша" на Давид Беласко. За първи път е изпълнена през 1904-та година в миланската "Ла Скала". Трагичната история на крехкото японско девойче Чо Чо Сан, дъщеря на вече покоен разорен самурай, е изключително въздействаща за времето си с културния сблъсък, описан в либретото.

Невръстната гейша е готова заради любовта да измени на религията и вековните традиции в страната си, заради което е отхвърлена от своя чичо - ръководител на рода. Нейният възлюбен, американският офицер Пинкертон, я убеждава, че ще изградят живот в любов, разбирателство и хармония. Девойката обаче е изоставена от американския си съпруг за три години, който междувременно се е оженил за американка.

Пинкертон пристига в Страната на изгряващото слънце, за да отведе сина си, който са създали двамата с Чо Чо Сан. Отхвърлена от своите заради измяната към рода си и измамена от любимия, заради когото се е отказала от традициите си, младата гейша се самоубива с камата, с която е намерил смъртта и нейния собствен баща.


Едно отнай-популярните заглавия в световната опера - "Мадам Бътерфлай" на Пучини, скоято Държавна опера – Бургас дава старт на сезона си, е само леко загатване запредстоящото в програмата. Следват пищния балет по Прокофиев "Пепеляшка", койтонапълни Летния театър по време на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров";най-известната опера на Верди – "Набуко", отново със звезден кастинг, но и с и международно участие; изключително атрактивната постановка на "Самсон и Далила"на Сен-Санс – опера, изпълнявана едва броени пъти в България до момента, и коятобургаската публика видя на премиера това лято; както и трибюта на "Queen" "Шоуто продължава" с вокалТеодор Койчинов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега