Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова осъди "Топлофикация" и пред ВАС

Манолова осъди "Топлофикация" и пред ВАС

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на „Топлофикация София“ АД и прекрати делото на омбудсмана срещу дружеството.

Върховниятадминистративен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на „Топлофикация София“ АД ипрекрати делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството. Причината едопусната грешка в касационната жалба на „Топлофикация“. По този начин ВАСостави в сила решението на първа инстанция – Административен съд София-град,което е първото спечелено дело на обществения защитник срещу монополиста.

На 7 октомври 2016 г.общественият защитник прати писмо до мениджмънта на  дружеството с десетвъпроса по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Става думаза т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира отсвоите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената натоплинната енергия, одобрена от КЕВР. 

"Азнаистина съчувствам на юристите на „Топлофикация“ за това, което им се случиднес. Всеки може да сбърка, наистина. Не е станало нищо кой знае какво, но можеби това се случи, за да покаже цялата абсурдност на ситуацията, в която сесъбират едни милиони от гражданите за едни юристи, които са точно като всичкиостанали и могат да сбъркат и очевидно бъркат", заяви омбудсманът.

Дружествотоима право да обжалва постановеното определение в 7-дневен срок, считан от днес.Окончателното решение ще даде петчленен състав на ВАС, което ако се потвърди,ще остане решението на Административния съд София-град и ще задължи„Топлофикация София“ АД да даде информация на омбудсмана за начина, по който епохарчила около 15 млн. лв. през 2015 г., събрани от юрисконсултскивъзнаграждения.

"Въпросътпродължава да е актуален, защото през 2016 г. заведените от „Топлофикация“ деласрещу столичани са около 13 500, а през 2017 г. сигурно ще стигнат 16 000. Повсички тези дела продължават да се събират юрисконсултски възнаграждения.Благодарение на това, че убедих депутатите през миналата година да намалятюрисконсултските възнаграждения, вече се събират не три пъти по триста, тоестпо 900 лв. на дело, а три пъти по 50 лв., тоест 150 лв. Все пак, когато ставадума за 15 000 дела и по 150 лв., събрани от столичанин, който е ответник подело срещу „Топлофикация“, това са пари, които е добре да се знаят защо сеизползват", допълни Мая Манолова.

Подумите на обществения защитник, дружеството е собственост на гражданите и имаморален ангажимент към тях по отношение на неговото функциониране.„Топлофикация“ се е превърнала в един феодал, който се отнася към столичаникато към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат, но неи да знаят как се изразходват парите им“, категорична бе омбудсманът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега