Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Никодим Стоянов: Военният санаториум трябва да остане в ръцете на държавата

Никодим Стоянов: Военният санаториум трябва да остане в ръцете на държавата

"Този имот е отпуснат на Министерството на отбраната, а не на държавата като някаква абстракция."

„Военният санаториум трябва да остане в ръцете на държавата, защото изпълнява социална роля, за която Общината няма необходимите средства, за да се нагърби“. Това заяви общинският съветник и служител на администрацията на лечебното заведение в Поморие – Никодим Стоянов пред бургаски журналисти.

Представителят на левицата бе категоричен, че прехвърлянето на станцията към дружество „Вита“ по никакъв начин не накърнявало волята на дарителя, тъй като статутът, предназначението и имота, върху който е построен санаториумът, няма да се променят. „Този имот е отпуснат на Министерството на отбраната, а не на държавата като някаква абстракция“, заяви Стоянов.

Той посочи още, че изготвеният от бъдещото ръководство на лечебното заведение щат отговаря почти изцяло на настоящия набор от служители, като изключим това, че те вече ще бъдат изцяло постоянен екип и няма да има преназначаване на срочни договори. Медицинските лица ще останат същия брой, но щяло да има оптимизиране на помощния персонал – съкращаване на бройките за охрана и увеличаване на позициите в кухня, например.

Що се отнася до гарантирането на работните места, Стоянов сподели, че първоначалната идея е била те да бъдат директно преназначени, но тъй като предстоят два отделни акта по прехвърлянето на болницата, нямало как това да се случи. Част от обслужващия персонал щял да бъде назначен още на 2-ри февруари, когато ще бъде задействана процедурата. Останалите щели да се върнат на работа още през април.

Стоянов отрече да е заявявал, че Общината е лош стопанин, но общинският съветник, заедно с народния представител Атанас Зафиров, подчертаха, че са убедени в качеството на мениджмънта в държавното дружество „Вита“. Депутатът коментира, че ръководството се е доказало в годините и със сигурност щяло да бъде добър стопанин на Военния санаториум в Поморие.

Малко след началото на пресконференцията, в залата пристигна и кметът на Поморие – Иван Алексиев. Представителите на „двата лагера“ влязоха в остра полемика по отношение на основните спорни точки, възникващи от прехвърлянето – персонала, инвестициите и договорите с НОИ. Зафиров отговори на притесненията на Алексиев по отношение на последната от изброените точки като посочи, че вече е започнала „мощна офанзива“ за промяна на наредбата, в която се посочва, че търговско дружество няма право на договори за услуги по НОИ.

Кметът Алексиев изрази силно съмнение, че имотът може да бъде защитен от приватизация само защото е станал собственост на такова дружество, като посочи, че в крайна сметка това Народно събрание ще бъде разпуснато до дни и през пролетта на негово място ще има ново. Градоначалникът бе контриран от страна на Атанас Зафиров, че същото се отнася и до фигурата на кмета, който след време може да не бъде толкова отговорен и Военният санаториум да бъде ликвидиран и в качеството си на общинско лечебно заведение.

Припомняме Ви, че Министерски съвет одобри прехвърлянето на Военния санаториум в Поморие от активите на ВМА към велинградското дружество "Вита", което вече управлява едно такова лечебно заведение. В навечерието на Коледните празници кметът Алексиев определи това решение като неморално и внесе спешна докладна в Общински съвет Поморие с предложение местният парламент да поиска правото на стопанисване на Санаториума.

В открито писмо до съгражданите си, градоначалникът посочи, че лечебното заведение е необходим на поморийци, защото е част от историята на града. Той изрази притеснение, че съкратените служители ще останат на улицата и подчерта, че няма никакви гаранции, че те ще се върнат на работа през пролетта, тъй като за ремонтните дейности е необходимо време, още повече предвид това, че те ще се извършват с държавни пари.

Днес обаче Стоянов и Зафиров обясниха, че обществената поръчка щяла да се разбие на по-малки, така че да са под прага за задължителните процедури. Това щяло да ускори процеса. Кметът Алексиев определи тази тактика като противоречаща на закона.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега