Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Новите правила за регулация на цените на лекарствата ще влязат в сила през януари 2017

Новите правила за регулация на цените на лекарствата ще влязат в сила през януари 2017

Отлагането на тези правила се налага, тъй като анализирането на предстоящите промени показва допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти.

От януари догодина, за лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, няма да може да се начислява доплащане от пациента, по-високо от 60 на сто върху стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствения продукт, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза/терапевтичен курс, определена по реда на наредбата при отпускането им в аптека.

Разпоредбите на чл. 5, ал. 5 и начл. 8, ал. 5 от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране ирегистриране на цените на лекарствените продукти ще се прилагат от 1 януари2017 г., реши правителството днес. Съгласно чл. 8, ал. 5, ако залекарствен продукт не може да бъде намерена цена на производител за същиялекарствен продукт в референтните държави, заявената цена на производител неможе да бъде по-висока от два пъти цената на производител на лекарственияпродукт със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма,който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза/терапевтичен курс.

Отлагането на тези правила сеналага, тъй като анализирането на предстоящите промени показва допълнителнанеобходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали внаредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектиратнеблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти.

Наследващо място е необходим и по-дълъг период от време за приспособяване регистритена Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти къмновите изисквания на наредбата. Необходимо е по-продължително технологичновреме, за да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новитеизисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националнатаздравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарственитепродукти.

За операторите в здравната системата е необходим и по-дълъг период дареализират по досегашния ред лекарствените продукти, закупени по досегашнитеправила за формиране на размера на доплащането им от пациентите и на технитецени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега