Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промени в ЗУЧК ще осигурят достъпно море за хората с увреждания

Промени в ЗУЧК ще осигурят достъпно море за хората с увреждания

Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) да добавим промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и чрез групирането на плажовете. Не спираме да се срещаме с представители на организации на хора с намалена подвижност и искам специално да им благодаря за съдействието. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в проверка за достъпност на морски плаж „Бургас-север“ заедно с Грета Аспарухова и Кристина Начева, които се борят за достъпна среда.

Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморскотокрайбрежие (ЗУЧК) да добавим промяна, която да даде дефиниция на това какво едостъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъдеотговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и чрез групирането наплажовете. Не спираме да се  срещаме спредставители на организации на хора с намалена подвижност и искам специално даим благодаря за съдействието. Това заяви министърът на туризма НиколинаАнгелкова, която участва в проверка за достъпност на морски плаж „Бургас-север“заедно с  Грета Аспарухова и КристинаНачева, които се борят за достъпна среда.

Министърът съобщи, че от миналата година чрез анекси вдоговорите от концесионерите и наемателите на ивиците е поискано да осигурятблагоприятни условия за хората с увреждания, за да могат да плажуватпълноценно. На някои от плажовете концесионерите вече са осигурили колички,които са изключително важни. Така веднъж стъпили на морския плаж, хората сувреждания могат да се къпят и в морето. Такива има на плаж „Слънчев бряг-юг“,стана ясно от думите на министъра. Това е една от малкото ивици, където човек сувреждания най-пълноценно може да плажува, защото са осигурени абсолютно всичкидопълнителни изисквания за оборудване и съоръжения.

Министър Ангелкова обърна внимание, че сега няма ясенрегламент, а наистина е необходима законова база, за да може туристическатаадминистрация да задължи концесионерите и наемателите да осигурят тазидостъпност. Със сигурност това ще бъде направено с промяната на ЗУЧК, чийтопроект е на обществено обсъждане. В момента на плажовете, които имат сключенианекси с нас по договорите за наем и концесия и трябва да осигурят достъпност,ще издадем предписания направеното да бъде проверено, за да може наистина даобслужва хората, акцентира тя.

Министър Ангелкова съобщи още, че за Централния плаж вБургас също ще има предписание старата пътека да бъде сменена. Много е важно даосигурим нормативна уредба, която да е само за морските плажове. Знаете, че имаизискване за осигуряване на достъпност и по европейските нормативи. Проверкатас участието на министър Ангелкова продължи по-късно и на морски плаж „Слънчевбряг-юг“, където концесионерът е създал най-благоприятна среда за хората съсзатруднено предвижване. Общо на 82 морски плажа в момента са изградени подобнисъоръжения, 53 от ивиците са в Бургаска област, поясни министърът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега