Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Слагат "Край на вечния длъжник" с десетгодишна погасителна давност?

Слагат "Край на вечния длъжник" с десетгодишна погасителна давност?

От Асоциацията на банките в България и Камарата на частните съдебни изпълнители изразиха подкрепа за предложението.

Народни представители, министри и неправителствени организации изразиха подкрепа за въвеждане на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица. Това се случи по време на кръгла маса на тема "Край на вечния длъжник”, организирана от парламентарната Комисия по правни въпроси и представителя на Република България в Европейския парламент Емил Радев.

Форумът беше открит от председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, който отбеляза, че предложението за въвеждане на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица е включено в проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесени в Народното събрание на 30 май 2017 г.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта е предвидено изменение на Закона за задълженията и договорите, според което с изтичането на десет годишен давностен срок се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсване на давността. Данаил Кирилов подчерта, че десетгодишен давностен срок е предвиден в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и няма логика този срок да не бъде валиден и за физическите лица, посочват от пресцентъра на Народното събрание.

Евродепутатът Емил Радев заяви, че десетгодишната абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица дава възможност на гражданите, които са изпаднали в затруднение, да започнат на чисто.

"Радвам се, че идеята за въвеждането на такава давност се подкрепя, защото това не е политически проект, това засяга огромен брой български граждани и е хубаво да намерим решение на проблема", отбеляза той. Емил Радев посочи, че над 600 хиляди български семейства имат дългове, които по стечение на обстоятелствата са затруднени да погасяват и няма как да изплатят.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви пред участниците в кръглата маса, че подкрепя промяната и определи инициативата като изключително навременна и полезна.

"Надявам се тя да получи максимално широка политическа и обществена подкрепа, добави тя. Десетгодишна абсолютна давност е достатъчен период и практиката показва, че много рядко след шестата-седмата година кредиторът успява да събере вземанията си", добави Екатерина Захариева.

От Министерството на правосъдието също заявиха, че подкрепят предложеното изменение и уточниха, че са внесли писмено становище по промените.

Заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Филип Попов посочи, че народните представители от „БСП за България” ще подкрепят този текст от законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс, но няма как да гласуват за приемането на целия законопроект на първо гласуване. По думите му промяната в Закона за задълженията и договорите е крачка напред в решаването на проблема на „вечния длъжник”.

От Асоциацията на банките в България и Камарата на частните съдебни изпълнители също изразиха подкрепа на предложението.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега