Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Строежът на газовата връзка България - Гърция ще започне в началото на 2018 година

Строежът на газовата връзка България - Гърция ще започне в началото на 2018 година

В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод.

Строежът на газовата връзка България - Гърция ще започне в началото на 2018 година. Това заяви днес служебният министър на енергетиката Николай Павлов в рамките на среща с колегата си от Азербайджан в Баку. В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод.

Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев потвърди пред българския служебен министър на енергетиката Николай Павлов ангажимента на страната си да доставя 1 милиард куб. метра газ годишно за България. Това ще се случи след изграждането на интерконектора IGB между България и Гърция.

"Най-важното е, че финансово проектът е осигурен. Изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет на българската държава, в който се влагат значителни средства", допълни Павлов. Проектът получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по „Европейска енергийна програма за възстановяване”.

Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

"Източниците на газ в Азербайджан са реални. Възможностите за увеличаване на добива също са реални. Мисля, че ние ще се заинтересоваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Ние сме готови да участваме. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище”, каза министър Натиг Алиев и допълни, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега