Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков от Атина: България и Гърция имат отлични стратегически отношения

Денков от Атина: България и Гърция имат отлични стратегически отношения

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, заяви българският министър-председател.

Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на срещата между премиерите на България и Гърция. Акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис проведоха разговор на четири очи в Атина. 

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, заяви българският министър-председател. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. „Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци“, подчерта акад. Денков. 

Кириакос Мицотакис сложи приоритет на свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. „Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори“, подчерта гръцкият премиер. Посещението на акад. Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври м.г. в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. „Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис. Той посочи, че визитата на акад. Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения. 

След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, в който взеха участие също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега