Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Успешно приключиха археологическите разкопки на крепостта Русокастро

Успешно приключиха археологическите разкопки на крепостта Русокастро

За три месеца археолозите разкриха над 50 метра от основната крепостна стена на укреплението.

Редовните археологически разкопки на крепостта Русокастро за 2016 година приключиха, информират от Регионалния исторически музей - Бургас. За три месеца археолозите Милен Николов и Доротея Гюрджийска, заедно с работници от селата Зидарово, Желязово и Русокастро, разкриха над 50 метра от основната крепостна стена на укреплението.

Освен тях са открити и съвсем нови, неизвестни до този момент елементи на фортификацията – три бойни кули и две крепостни стени. Две от бойните кули са от VІ в., а третата е от края на ХІІ - началото на ХІІІ в.

Новите крепостни стени също са от различни епохи. Първата от тях е средновековна и е изградена между двете кули, фланкиращи централният вход на крепостта. Тя е широка 3.45 м., иззидана грижливо с лица от камъни, споени с хоросан. Втората неизвестна до този момент стена е от VІ в. Тя е под средновековното ходово ниво. Направена е от каменни блокчета, споени с голямо количество хоросан. Именно при нея са разкрити и две правоъгълни кули. 

Разчистени са и близо 40 м от средновековния път. На няколко места много добре се виждат коловозите и улеите по камъните, оставени от колелата на средновековните волски коли. Открити са и много движими находки – монети, медна апликация с лъвско изображение, стрели, бойна брадва, позлатени копчета и мн. др. Открита е и една златна монета на император Андроник ІІІ.

След разкопките е извършена теренна консервация на археологическия обект. Предстои проектиране на консервационно-реставрационни работи и експониране на разкритите през 2016 г. археологически обекти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега