Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ще плащаме за лекарства, които досега се поемаха изцяло от НЗОК

Ще плащаме за лекарства, които досега се поемаха изцяло от НЗОК

Ще плащаме за лекарства, които досега се поемаха изцяло от Касата. Това предвижда нова концепция на здравното министерство. Идеите на здравните власти по отношение на лекарствата звучат противоречиво.

Ще плащаме за лекарства, които досега се поемаха изцяло от Касата. Това предвижда нова концепция на здравното министерство. Идеите на здравните власти по отношение на лекарствата звучат противоречиво. От една страна авторите на новата концепция признават, че пациентите плащат твърде много от джоба си за медикаменти и затова често се отказват от лечение. Така основна цел занапред ще бъде болните да дават по-малко за лекарствата, които са частично покрити от Касата. 

В същото време експертите искат да плащаме такса за препаратите, които досега са били напълно безплатни. Все още не е ясно как ще стане това. Едно от предложенията е таксата да бъде процент от минималната работна заплата и се предполага, че няма да надхвърли 2-3 лева на рецепта.

„В много държави тази такса се поема от пациентите, защото служи да дисциплинира пазара. В смисъл, че пациентите взимат лекарствата без да са им необходими”, обясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. От министерството предвиждат още да създадат стимули за разкриването на поне една денонощна аптека в населените места с над 20 000 души.  

Според новата концепция ДДС-то за медикаментите по лекарско предписание ще трябва да се промени, а ставката въобще ще отпадне за тази част от цената, която се плаща от Касата.„Най-вече би спестило публични средства за заплащане на лекарства за домашно лечение и ще представлява 20% от бюджета на НЗОК”, допълва Николай Костов.

Здравните власти признават, че след като Касата започна да пести обществен ресурс и да плаща на фармацевтичните компании по-ниски цени, много лекарства са били изтеглени от българския пазар. Сега ще се обсъдят мерки как здравният фонд да върне и да задържи у нас производители и доставчици на важни медикаменти. Засега идеите са на етап обществено обсъждане и все още не е ясно дали и кога могат да влязат в сила, съобщава Нова телевизия.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега