Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Що е то пролетна умора и как да се преборим с нея

Що е то пролетна умора и как да се преборим с нея

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период.

Днес на обяд посрещаме астрономическата пролет. И докато за повечето от нас това означава щастливо събитие - край на зимните студове, хубаво време, природата се пробужда за живот, то за много от хората преходните сезони са истинско изпитание.

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Оплакванията са общо неразположение, сънливост, слаба концентрация, раздразнителност. Причината е, че в този период организмът ни не успява да реагира на пролетното събуждане.

Всички живи същества се подчиняват на биоритмите. В зависимост от тях се променя и нашето здравословно състояние и настроение. През пролетта се ускорява обмяната на веществата, клетките растат активно, а това разстройва дейността на някои органи. През зимата натрупаните от организма „запаси“ се изчерпват, а възстановяването им все още не е достатъчно активно. Затова проявите на отпадналост и понижаване на имунитета са често срещани.

През зимните месеци човек се движи по-малко и прекарва повече време на закрито, което води до апатия, отпадналост, болки в мускулите и ставите. През пролетта се засилва слънчевата радиация, а заедно с нея нараства и емоционалната възбудимост. Резките промени в атмосферното налягане предизвикват главоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване или повишаване на кръвното налягане.

Промените във времето, значителните температурни амплитуди предизвикват допълнителен стрес. Недостатъчното количество витамини и минерали предизвикват сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Денят нараства а организмът има нужда от време, за да се пренастрои към подобно натоварване.

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето. Тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината и очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните. Независимо на какво се дължат, тези състояния отзвучават за 2-3 седмици.

На прага на пролетта Ви припомняме съветите на РЗИ за това как да се предпазим от пролетната умора:

- Засилената консумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали, течности и енергия.

- Пролетта не е правилният сезон за спазване на диети особено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна, богата на витамини и минерали храна, без злоупотреба с мазнини и въглехидрати.

- Увеличете двигателната активност. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна. 

- Спете достатъчно - поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма.

- Започвайте деня с контрастен душ и утринна гимнастика.

- Носете дрехи с ярки и жизнерадостни цветове.

- Стойте повече време на слънце - това ще подобри настроението Ви.

- Натурален антидепресант е триптофана, който се съдържа в шоколада, 1 парченце шоколад е достатъчно за да подобри настроението Ви.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега