Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

185 667 лева компенсации изплатени на пчеларите след наводненията

185 667 лева компенсации изплатени на пчеларите след наводненията

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че за първи път от тази година пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в следствие на природни бедствия.

„В Европейския парламент винаги сме наблягали на ползата отпчеларството – тя е 140 млн. евро на година, а от опрашването – 20 млрд. евро. Ноза да съществува пчеларството е необходим диалог и съдействие  от другите земеделски сектори. Важно е да сеосъзнае необходимостта от синхрон между секторите, да се зачита труда на другия”, коментира ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел в Бургас на среща-дискусия с пчелари. 

Тя анонсира и следващата инициатива, която организира и чийто домакин ще бъде – Европейска седмица на пчелата през септември месец в Европейския парламент. В рамките на една седмица ще има селище на пчелата с изложение на продукти, ще има дискусии на високо ниво. Мария Габриел коментира и въпроси като необходимостта от подкрепа за сектора, предизвикателството за обединение на пчеларите.

3.5 млрд. лв. са средствата по ОП„Околна среда” през новия програменпериод сподели министърът на околната среда и водите Ивелина Василева нафорума. „Теса за по-добра екологичнаинфраструктура, за запазване на биоразнообразието и на защитените  зони и територии,  средства, които ни осигуряват превенция отнежелани природни явления.утвърждаването на България  като страназа производство на биологично чиста продукция има огромен потенциал”. 

Министърътна земеделието и храните Десислава Танева заяви, че за първи път от тази годинапчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за компенсиране наматериални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелнисемейства в следствие на природни бедствия.

„По тази помощ вече са изплатени185 667 лв. за компенсиране на загуби на унищожени 933 пчелни семействавследствие на природни бедствия през 2014 г., а допълнително под формата на деминимис са изплатени 82 400 лв. на пчелари с унищожени пчелни семейства отпадналите обилни снегове през мaрт 2015г”.  

Доклад за състоянието на сектор „Пчеларство” бе изнесен иот директорана Областна служба „Земеделие” ЛидияСтанкова. От 557 хиляди пчеларски семействав национален мащаб, повече от 55 хиляди са в нашата област. Общините Карнобат,Средец и Сунгурларе са с най-силно застъпено пчеларство, с по повече от 5 000пчелни семейства. През 2013 година е сформирана областна експертна комисия поживотновъдство като голяма част от нейната дейност е насочена към пчеларите.  

КирилКиров от Несебър покани г-жа Габриел на Международния фестивал на меда, койтоще се проведе на 29 август и изрази благодарност за работата й до този момент.Мария Габирел получи и покана от пчеларя Манол Тодоров за Фестивал настранджанския манов мед, който ще се проведе на 1 август в Царево.  

Пчеларитепоставиха различни въпроси по време на дискусията, които да бъдат обобщени и дасе търсят възможности за решаването на проблемите в сектора. Предстои и да бъденаправена среща в Областна служба „Земеделие”, свързана с предложения запромени в Наредба 15, която предстои да бъде изменена.

На срещата-дискусия присъстваха още народните представителиот ГЕРБ-Бургас, кметовете на Приморско и Царево – Димитър Германови Георги Лапчев,зам.-областният управител Владимир Крумов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега