Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП проверява безопасността на детските столчета за автомобили

КЗП проверява безопасността на детските столчета за автомобили

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна масирани инспекции на детски столчета за автомобили. В сезона на по-интензивните пътувания, контролният орган проверява приоритетно предоставя ли се на потребителите задължителната информация за изделията и отговарят ли на изискванията за безопасност предлаганите в търговската мрежа детски столчета за автомобили.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна масирани инспекции на детски столчета за автомобили. В сезона на по-интензивните пътувания, контролният орган проверява приоритетно предоставя ли се на потребителите задължителната информация за изделията и отговарят ли на изискванията за безопасност предлаганите в търговската мрежа детски столчета за автомобили.

През 2015 г. опасни детски столчета за автомобили в България не са установени, но най-често констатираните нарушения са липса на информация за употреба, както и на документи за произход на продукта, което затруднява установяването на производителя/вносителя.

За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета. Стандартът ECE R 44 е по-стар, но все още действащ до към 2018 година, от която ще бъде актуално само по-новото изискване I-Size (в сила от 9 юли 2013г.).

Основните промени при I-Size са, че се базира на възрастта и ръста на детето, а не на теглото му. Иновацията е свързана с ISOFIX системата и добавянето на изпитване за страничен удар. Освен това се въвежда и изискването деца до 15 месеца задължително да пътуват с гръб по отношение посоката на движение.

Информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката, е друг важен реквизит на етикета. Съществуват пет групи за детски седалки в зависимост от този критерий: Група 0 под 10 килограма (до приблизително 9 месеца); Група 0+ под 13 килограма (до приблизително 15 месеца); Група I от 9 до 18 килограма (приблизително 3 години); Група II от 15 до 25 килограма (приблизително от 3 до 7 години); Група III от 22 до 36 килограма (около от 6 до 12 години). Родителите трябва да следят кога детето им ще излезе от съответната група, за да му осигурят друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми.

От началото на годината КЗП е извършила над 1600 инспекции, свързани с безопасността на стоките и услугите и е забранила продажбата на 53 доказано опасни стоки. Съставени са 144 акта за нарушения като липса на указания за безопасната експлоатация на стоките и отсъствие на етикети на български език с информация за производител, вносител и съществени характеристики на продуктите. Санкционирани са и търговци, които не са предоставили документ за произхода на опасни стоки и не са осигурили условия за проследяване на опасни стоки по веригата на разпространение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега