Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

Съгласно цитирания документ маските тип „Направи си сам“ е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими.

С оглед променящата се ситуация с епидемията от коронавирус в Европа, от Европейския комитет за стандартизация (CEN), по спешно искане на Европейската комисия, е разработен нов стандартизационен документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението – Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване“.

Предпазнитe покрития за лице за обща употреба са предназначени за използване от хора, които не демонстрират клинични симптоми или вирусна или бактериална инфекция и които не влизат в контакт с хора с такива симптоми. Това са например текстилни маски за лице или  хигиенните маски, които не са лични предпазни средства по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно личните предпазни средства и за отмяна на Директива 89/686/ЕИО на Съвета (Текст от значение за ЕИП) и по смисъла на Закона за медицинските изделия.

Предпазните покрития за лице за обща употреба не са подходящи за деца под тригодишна възраст. Препоръчително е деца между 3 и 12-годишна възраст да бъдат под наблюдение, докато носят предпазно покритие за лице за обща употреба.

Предпазното покритие за лице за обща употреба свежда до минимум излагането на потребителя на респираторни капчици слюнка, храчки или респираторни секрети по време на разговор, кашляне или кихане. Предпазното покритие за лице за обща употреба ограничава също проникването в областта на носа и устата на потребителя на респираторни капчици от външен произход, без да претендира за защита на потребителя.Предпазните покрития за лице за обща употреба имат максимална ефективност, когато се носят в директен контакт с кожата. 

Наличието на брада може да намали ефективност на филтрация до ниво под лимитите, заложени в този документ. Тези покрития не освобождават потребителя от прилагането на допълнителните колективни мерки, когато е възможно, чрез физическо дистанциране, които са съществени (редовно измиване на ръце, физическо дистанциране, намален контакт с хора).  

Съгласно цитирания документ маските тип „Направи си сам“ е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими. Когато маските са за многократна употреба е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса.

Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал. Кои са основните съвети относно употребата на предпазните покрития за лице?

- Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали. 

- Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради.

- Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.  

Още полезна информация  и практически съвети може да видите на сайта на КЗП
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега